: som dagene går.. <-- -->

fra PDF til papir

fra PDF til papir

    Prosjekter : Bokinnbinding
 • [ Sist oppdatert: 12.07.2015 - 11:56:48 ]

fra pdf til papirmanual S sitter du alts med en brukermanual p pc-en som du kan bla deg gjennom og lese til ye blir stort og vtt. Greit nok det, men det er jo ikke der du fotograferer? S nr du endelig har funnet DET motiv og VET at det finnes et valg som ville ha gjort det enda bedre, husker du bare ikke hvor du finner den funksjonen. Det er da du virkelig savner manualen kameraprodusenten velvillig har lagt med p cd-en, men i et hendigere format, et lite hefte du kunne kikke i!
Det var utgangspunktet mitt, jeg VILLE ha en slik manual og hvis produsenten ikke kunne eller ville skaffe den - fikk jeg lage den selv!

Utstyrslisten:

verkty
 • Manualen p pc-en.
 • Adobe Acrobat Professional ( du kan sikkert finne et program som gjr det samme )
 • Microsoft Word ( gratis alternativ finner du p nettet )
 • Laserskriver ( blekkskriver gr sikkert det ogs, men tler mindre fuktighet. )
 • A4 fotopapir ( til omslaget )
 • En bunke papir i A5 format
 • Lim ( PVA lim er sikkert best men jeg hadde bare en type universallim for hnden. )
 • Limstift ( eller papirlim av "smretypen" )
 • Gasbind ( ta en kikk i medisinskapet, kanskje det ligger noe der )
 • 2 pressplater
 • minimum 4 limklyper
 • Plastark ( klipp gjerne opp en plastpose fra kjkkenskuffen )
 • Penn/blyant
 • Papirskjrer og saks.
 • Trekniv ( men du kan bruke hva som helst.. )

Hvis du vil lage manualen din raskt og enkelt, kan du bare skrive ut alle sidene fortlpende og stifte dem sammen - og du fr et hefte i A4 format som er lett lese - men ikke srlig hendig ta med seg.
En annen mulighet er skrive ut bare partallssidene frst, for deretter skrive ut oddetallssidene p baksiden av de frste. ( Hvis programmet du bruker tillater dette. )
Eller du kan gjre som meg - bruke A5 ark og skrive 2 sider p hver side av arket, et hendig hefte i A6 format.

Frste problemet - og ofte det strste - ligger i selve formatet filen er laget. Er den passordbeskyttet (som den ofte er) er den med andre ord "lst" og det er ikke mye du fr gjort med den. Hvordan du kan oppheve passordet overlater jeg til deg finne ut av, men det finnes alts ulike muligheter. Ikke noe problem, bare en ekstra utfordring!-)

»   Du kan selvsagt kontakte produsenten og be om passordet men jeg tviler p at du mottar et positivt svar.

Jeg valgte splitte opp filen i enkeltsidene, noe som krever at du har et program som kan gjre dette. Adobe Acrobat Professional gjr dette p en utmerket mte, og lar deg i tillegg redigere og endre p tekst og innhold.

»   I en manual jeg har var det et vannmerke som kom frem ved utskrift, "COPY" p hver side, og det m selvsagt bort.

Har du ikke tilgang til dette Adobe Acrobat Pro finnes det gratisprogram p nettet som gjr samme nytten. pdftk er et enkelt og gratis program som splitter opp filen i enkeltsider, men det gjr alt fra kommandolinjen og passer av den grunn kanskje ikke alle. Skal du redigere eller tilfye tekst trenger du i tillegg et annet program som klarer den biten... og du finner sikkert program p nettet du kan bruke til det.

Nr du har delt opp filen i enkeltsider er du klar for neste steg.

Manualen min - for et Konica KD - 400Z, var i tilnrmet A6 format, og etter litt testing fant jeg ut at det beste var bruke papir i A5 format og trykke 2 sider p hver side av arket. En liten reduksjon i sidestrrelsen ble det, men ikke merkbart og teksten tydelig er fullt lesbar. Dessuten brukte jeg mye mindre papir og heftet ble tynnere.

»   Nr det gjelder sidenummereringen er disse manualene bygget opp p litt forskjellig mte s bruk litt ekstra tid her slik at du er sikker p at du fr det riktig fra starten av. Manualen min hadde forsiden - eller omslaget om du vil - som side 1, innsiden av denne var side 2 og side 3 er frste "hyreside".
En annen manual jeg har starter med omslagsside (for og bakside), baksiden av forsiden var uten sidenummer og side 1 var frste "hyreside" nr du pner heftet.

Enkleste mten finne siden du skal "starte" p er finne frste side der sidetallet str nederst til hyre og la denne bli frste "hyresiden" i heftet. Er det noen sider foran denne m du finne ut hvordan du skal bruke disse etterp. I mitt tilfelle fant jeg ut at utskriften av sidene mtte bli som vist p bilde, side 3 og 6 p en side og sidene 4 - 5 p andre siden. For gjre utskriften lettere samlet jeg derfor sidene i 2 mapper og startet med den enkleste siden (innsiden) frst. 4-5, 8-9, 12-13 osv. "Utsidemappen" inneholdt da 3-6, 7-10, 11-14 osv. For gjre det enda enklere laget jeg 2 nye filer, en for hver mappe. "Innsidemappen" var enkel og grei, men "Utsidemappen" krevde litt tankearbeid.

Nr "innsiden" var skrevet ut setter du hele bunken tilbake i skriveren igjen - men med riktig side frst. "Riktig side" blir den siden som kom sist ut av skriveren! Dermed ble sidene "snudd om" og rekkeflgen p sidene i "utsidemappen" mtte stokkes om slik at i denne filen ble sidene ordnet slik: 6-3, 10-7, 14-11 osv. Nr det var gjort var alt klart til utskrift av "utsiden".

»   Pilen til hyre er siden som skal ned i skriveren, pilen som peker opp skal peke mot hyresiden av skriveren. OBS: Slik blir det p min skriver, din skriver kanskje ut p andre mter s sjekk det frst.

»   Det kan vre en fordel la arkene ligge en stund mellom frste og andre utskrift. Arkene blir litt byd i hver ende under utskrift og kan av den grunn kjre seg fast i skriveren. Det kan ogs vre lurt "lufte" arkene fr du setter i gang slik at de ikke er "limer sammen". Hvis du passer p underveis i utskriftsjobben kan du likevel "redde" deg i land hvis to ark gr gjennom samtidig. Ta ut resten av papiret, legg arket som gikk gjennom uten trykk tilbake p plass og utskriften fortsetter der den slapp... forhpentligvis...

Side 2 - som skal vre p innsiden av omslaget ble skrevet ut alene, og havnet til venstre p arket - der det skulle vre. Hyresiden ble kuttet vekk.

»   I mitt tilfelle mtte jeg "mekke litt" for f til siste arket. Det var bare 2 sider til slutt, og for f disse plassert korrekt mtte jeg "putte inn" to blanke sider (5+6) som etterp ble kuttet bort.

Denne manualen hadde forside og bakside som to enkeltsider og jeg mtte derfor lage omslagssiden selv. Kort fortalt lagret jeg begge sidene som bilder ( .jpg fil ) , brukte MS Word til lage et nytt dokument med papirstrrelse A5 - landskapsformat. Fjernet margene p alle sider, laget en tabell p 3 ruter og satte inn bildene av for- og bakside p de korrekte stedene. ( Baksiden i venstre kolonne, forsiden i hyre.) I midten - som skulle bli "ryggen" p hefte - skrev jeg inn en passende tekst. Deretter lagret jeg det hele som en pdf fil. (Eller rettere sagt: Skrev ut til PDF-skriveren som alts laget filen jeg ville ha.) Deretter var det bare putte et fotopapir ( litt tykkere og ser bra ut ) i A4 format i skriveren og skrive ut omslaget, midtstilt og uten skalering. S kan du bare starte brettingen!-)


Etter bretting sitter du igjen med en bunke ark i A6 format som p bilde ved siden av. Under bretting oppdaget jeg ogs at A5 arkene ikke hadde 100% lik strrelse, mulig det var en bunke med tilbudspapir jeg hadde ftt? Ikke store forskjeller riktignok, men litt. Nr jeg brettet arkene passet jeg derfor p f det ene hjrnet og "forsiden" perfekt, slik at evt avvik havnet p samme plass. Omslagssiden er naturligvis alt for stor og m kuttes for passe, men det kommer vi tilbake til.


Neste steg blir presse bretten godt sammen, jeg brukte en trekniv til dette men du kan for s vidt bruke hva som helst. Poenget er f bunken s flat som mulig - som p bilde..


For holde sidene samlet under liming hadde jeg p forhnd laget 2 plater ( av tre eller trefiber.. ) med samme format som arkene(A6). Hyden var lik, mens bredden var noen millimeter mindre slik at "ryggen" ble fri. P den mten unngikk jeg at platene ble limt fast i heftet, bakdelen var at jeg ikke fikk presset ryggen s godt sammen som jeg kunne ha nsket meg.

Arkene ble banket godt sammen mot fronten og evt ujevnheter ble derfor "skjult" i ryggen. S var det bare sette p plass klypene, smre lim jevnt utover ryggen, legge p en stripe med gasbind, nytt strk med lim som jeg jevnet ut med en pensel. Pass p at hele stripen med gasbind er dekket og at det ikke renner lim ned p toppen og bunnen av hefte. S er det bare vente til limen er trket godt.

Nr limen er trr tar du av klypene og blar gjennom heftet. P den mten fr du skilt sider som har "limt" seg sammen under pressingen og evt limrester i topp og bunn. Gasbind som stikker ut p sidene klipper du bort - s tett inntil ryggen du klarer. Deretter legger du heftet p en jevn flate og presser ryggen s flat du kan. S kan du g ls p omslaget.

Omslaget som er skrevet ut p et A4 ark er naturligvis for stort, og har ingen synlige markeringer for hvor du skal skjre eller klippe. Jeg tok utgangspunkt i teksten p ryggen, setter en passe avstand til hyeste bokstav i teksten og laget bretten mot forsiden. En linjal er ndvendig for f bretten rettest mulig, markere frst bretten ved presse hardt langs linjalen med en litt slv kniv ( jeg brukte trekniven til dette ) s unngr du skjre gjennom papiret. Du skal bare presse papiret sammen langs linjalen, ikke skjre i overflaten.

Med denne bretten som utgangspunkt lager du merker for videre tilskjring av omslaget. For finne den andre bretten p ryggen bruker du det ferdiglimte hefte som vist p bilde. Lag ryggen litt smalere enn markeringen skulle tilsi, du skal "presse" heftet inn i omslaget og skal ikke ha for god plass der. S er alt klart for liming.

Legg et stykke plast mellom frste og andre arket i heftet og et nytt mellom nestsiste og siste ark. P den mten hindrer du at evt lim trenger lenger inn i heftet under liming av omslaget. Stryk et godt lag med lim p ryggen - bruk pensel for f det jevnest mulig, sett heftet p plass og juster det til riktig posisjon i omslaget. Legg et stykke plast rundt omslaget, deretter ressplatene og plasser klemmene langs ryggen.

»   Denne gang plasserer du platene helt mot toppen av ryggen slik at du fr klemt heftet godt sammen med omslaget.


La limet trke godt, ta av klypene, pressplatene og fjern plasten. Bla gjennom og "luft" heftet p nytt. N gjenstr det bare lime omslaget mot frste og siste arket i heftet. Jeg brukte en vanlig limstift til dette men innser i ettertid at en annen lim nok hadde vrt bedre. Det var vanskelig f spredt limen jevnt utover hele siden - noe som kan fre til at det er "luftbobler" enkelte steder. Ikke noe stort problem, men ikke helt pent!

Ny omgang med pressplater for sikre at limingen blir best mulig, s er heftet ferdig!

Nr det gjelder holdbarheten til heftet er det enn for tidlig si noe sikkert. Mest betenkt er jeg til omslaget, utskrift p fotopapir med blekkskriver er vel ikke det mest holdbare en kan f, men det gir heftet et "profft" utseende. Mulig en eller annen form for beskyttelse hadde vrt mulig, som lakkering eller voksing? Det fr bli i et evt neste prosjekt!-).

Skulle det vre noe du lurer p, ikke forstr, forslag til andre lsninger, eller nsker at JEG skal lage DIN manual... m du bare ta kontakt, alt blir lest og vurdert!


  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!