: som dagene går.. <-- -->

  02-10-2010

Men en helt vanlig binders...

      Tastet ned klokken 22:10:38 og lagret under: 

En gammel Dell Latitude D610 hadde gjort sitt i jobbsammenheng - og en morgen orket den ikke lenger mer. Den nektet å vise frem mer enn et evigvarende timeglass... og ikke engang det. Å hente en lokal profil var visst helt utenkelig, og bare tanken på å hente ned en profil fra en eller annen server fikk den til å gå i svart.

eeprom and paperclipNoen timer etter var den byttet ut med en mer "up-to-date" utgave, og strippet for alle tilkoblede enheter havnet den på gulvet, klar for de evige jaktmarker - som i dette tilfelle betyr en lagerhylle - før den gikk inn i kretsløpet igjen...

Jeg har en liten svakhet for slike gamle slitere, blir nesten litt syk når jeg tenker på at en god maskin skal forvandles til skrot... bare fordi det nå finnes noe som er raskere, sterkere og mer oppdatert. Og fordi det er billigere å bytte ut maskinen til en ny - enn å fikse den gamle. Så etter en liten forhandling ble maskinen min - med unntak av harddisken som måtte leveres til sikker sletting... men harddisker er ikke det jeg har minst av på "lager" så det var ikke det store tapet.

Vel, nå viste det seg at det ikke bare var harddisken som var blitt "behandlet" av eierene, bios'en var også satt opp - eller låst ned - med en mengde begrensninger - og beskyttet med passord! Jeg kunne naturligvis har tatt kontakt med rette vedkommende og spurt om passordet... men av en eller annen grunn hadde jeg ingen tro på at vedkommende ville utlevere det til meg! Mest fordi det sannsynligvis var et passord som var felles for utrolig mange maskiner i systemet.

Vanligvis kan en "nullstille" det meste ved å fjerne CMOS-batteriet i maskinen, og siden batteriet i denne maskinen lå veldig lett tilgjengelig - fjernet jeg det noen minutter - uten å undersøke noe mer rundt saken. Uheldigvis viste det seg at dette nullstilte ganske mye... men ikke det passordet jeg ville nullstille! Resultatet var at jeg nå satt med en maskin hvor datoen ble resatt til 01.01.2005 - uten mulighet for å endre det - siden det valget var passordbeskyttet!

Endel søking på nettet avslørte at denne maskinen lagrer slike passord på en EEPROM-brikke - som IKKE kan nullstilles ved å ta bort CMOS-batteriet. Skulle bare ha tatt en tur på nettet FØR jeg tok ut batteriet da altså!-/
Det positive var at det faktisk fantes måter å nullstille denne brikken på... og det eneste du trengte var et skrujern, en helt vanlig binders, godt lys og en stødig hånd...

Fremgangsmåten består i all enkelhet av å "kortslutte" pinne nr 3 og 6 på EEPROM-brikken i ca 5 sekunder. Problemet er først og fremst å finne brikken, og deretter få såpass tilgang til den at du klarer å finne de to pinnene... (Hver "pinne" er bare 1mm bred og befinner seg på hver sin side av brikken... som i seg selv bare er ca 1x1cm...

Jeg fikk det til på første forsøk, utrolig nok - men har skjelden vært SÅ nervøs som da jeg startet maskinen igjen første gang! Ukjent tekst dukket opp på skjermen - men jeg kom meg inn i bios og kunne fastslå at det ikke lenger fantes en eneste lås noen steder! Hurra!

Med Windows7 på harddisken ble det faktisk et meget raskt leketøy, altfor bra til å havne på en hylle i et mørkt og støvete lager!

Hvis du skulle være av dem som ønsker litt grundigere beskrivelse av fremgangsmåten... er Google visstnok venn, også her!
Og - hvis du lurer på hva CMOS og EEPROM står for: CMOS = Complementary Metal Oxide Semiconductor, EEPROM = Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory, og du kan google de også!-)
 

  Kommentarer:  
 Ingen kommentarer så langt!

  Nå kan du endelig bli førstemann!-)  
Jeg er en spammer, slett alt sammen! (Hvis du ikke ER en spammer, ta vekk krysset!-)
 *Navn (or nick)  *Email  URL
*Kommentar:

  [ IP-adressen din blir lagret sammen med kommentaren.. ]
  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!