: som dagene går.. <-- -->

  29-01-2006

Skulle nok hørt mer på radio..

      Tastet ned klokken 01:08:13 og lagret under: 
  • Generelt

En liten opptelling har avdekket at jeg for tiden har mulighet for å zappe mellom 22 ulike tv-kanaler, noe som er mer enn nok for meg. Med så mange kanaler skulle en jo tro at det til enhver tid ville være et program som var vært å se.. men må bare konstantere at det ikke er mange av kanalene jeg besøker særlig ofte.

Amerikanske serier - usannsynlig platte og totalt uinteressante - er det en overflod av på opptil flere kanaler, og de blir raskt zappet vekk. Boksing, sumobryting og pokerturneringer er heller ikke mine favoritter - og der forsvant nesten hele Eurosport. Det er også grenser for hvor lenge et serie om haier kan fenge selv et nysgjerrig menneske som meg, og når serien går i reprise for n’te gang er det ut med Discovery Channel også. Animal Planet.. Vel, jeg begynner å bli mettet med krokodillejakt og dovne løver i solnedgang. National Geographic - er litt spennende - når du ikke har vært innom på noen måneder.

Sitter egentlig igjen med NRK, TV2, BBC World ( vi fikk heldigvis byttet ut CNN tilslutt!) og BBC Prime. Disse kanalene dekker faktisk mitt daglige behov for levende bilder! Ikke at jeg ser på alt som kommer der heller, men det hender det er noe av interesse på disse kanalene, og fordelen med disse er at filmer ikke blir oppdelt av reklamesnutter med jevne mellomrom. Litt nedtur å bruke tv-en så lite som jeg gjør når jeg nå har en tv som overgår alt jeg før har hatt - kvalitets- og størrelsesmessig!

Jo da, jeg tilstår gjerne at jeg kikker på TV3 og Zebra ( eller er det TV2 Ekstra? ) når det går en god fotballkamp, men ellers blir ikke disse knappene på fjernkontrollen brukt unødvendig. Hvorfor viser forresten alle kanalene reklame samtidig?

Kurér Men det var radioen jeg egentlig begynte med.. Når jeg tenker tilbake i tid - så har jeg vel aldri blitt like engasjert foran tv-ruten som foran radio! Kan fremdeles huske jeg satt på knærne foran Kuréren mens Lørdagsbarnetimen gav næring til fantasien. Noen år seinere snek jeg meg til å lytte på "voksne" hørespill - både humorserier og mer seriøse utgaver. En kveld kom jeg tilfeldigvis til å få med meg starten på "Musikk fra en blå brønn" - av og med Torborg Nedreaas. Husker ikke lenger hvor mange kvelder den serien gikk over, men jeg satt som spikret foran radioen hver gang - og heldigvis var det ingen konkurranse med andre kanaler den gangen så jeg slapp å være redd for å bli forstyrret av den grunn. Kan fremdeles huske hvor sterkt inntrykk den serien gjorde på meg - og det gjorde at jeg endret lesemønsteret - og lånevanene på skolebiblioteket. Læreren spurte stadig vekk om jeg var helt sikker på at det var disse bøkene jeg skulle låne.. det var ikke helt min aldersgruppe liksom.

Sport ble heller aldri like spennende på tv som på radio. Hvis vi ser at ballen er metervis fra motstanderens mål hjelper det ikke at kommentatoren sier den er hårfint utenfor... slik jeg alltid trodde den var når jeg hørte på radio!

Nattradioen var et annet fast innslag i min oppvekst, grøsseren ved midnatt var nesten ulidelig spennende - og noen ganger orket jeg rett og slett ikke å høre på den men måtte skru av til det hele var over.. bare noen ganger altså!-)

Og det var humorprogram, informasjonsprogram, serier om både det ene og det andre - som på den tiden fortonet seg litt kjedelig og "gammeldags" - men som var litt ok likevel, når ingen andre var tilstede..

Og så var det jo "Ti - i - skuddet" da, som holdt oss noenlunde oppdaterte på hva som kom av ny musikk.. Etter hvert fant jeg frem til RadioLux - eller Radio Luxembourg for å være pinlig nøye - som ga oss en liten smak av en verden vi visste var der ute - men enda ikke hadde fått sett med egne øyne.

Men nå? Nå har etter hvert kanalvelgeren på fjernkontrollen fått en mening, det finnes en stasjon for enhver smak - nesten da. Det triste er at de minne veldig om hverandre alle sammen. Om du har på P4 - eller kanal24 merker du nesten ikke forskjell, og jeg må tilstå at jeg hittil ikke har orket å finne ut når - og hvor - de "gode" programmene sendes på de ulike NRK kanalene. Lokale radiokanaler er det også mange av - uten at jeg personlig har klart å finne en fornuftig begrunnelse på hvorfor...

Så - da blir det gjerne til at P4 durer og går uforstyrret i bakgrunnen når jeg sitter bak rattet.. eller tilfeldigvis treffer radioknappen på stereoanlegget. Ikke at den er bedre enn andre - men den var lett å finne - og glir glatt inn i øret.. og ut på andre siden uten å stoppe i mellomtiden.

Hvorfor jeg kom på dette med radio? Tja - for noen uker siden skrev jeg noen ord om Ivar Eskeland, hans bortgang og tanker rundt det. Etterpå fant jeg kåseriserien hans som "lydbøker" og har brukt ukene etterpå til å digitalisere disse fra kassetter til et litt mer letthåndterlig format. Har selvsagt lyttet til de samtidig - og det som slo meg underveis var hvor godt disse kåseriene var - selv etter alle disse årene. ( noen var bortimot 30 år gamle ) Og jeg begynte å tenke på når jeg sist hørte noe på radioen som festet seg mer en noen sekunder før det var borte igjen.. Noe som fikk meg til å bli sittende i bilen 5 minutter ekstra for å få med meg slutten? Må nok konstatere at det må være ganske lenge siden..

Mulig det er jeg som ikke velger riktig kanal - jeg håper virkelig at det er grunnen. Men med alle disse kanalene er det en nesten uoverkommelig oppgave å finne frem til det "gode" programmet, på riktig kanal, på riktig tidspunkt.. Hvis du da ikke VET at programmet kommer da.. Når leste forresten DU en programoversikt for radioen? Finnes det lenger slike?

Men jeg skulle nok likevel hørt mer på radio...

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!