: som dagene går.. <-- -->

  07-01-2007

Faktorenes orden er likegyldig(?)

      Tastet ned klokken 22:37:59 og lagret under: 
  • Generelt

En udenrøsklsee veisr at bkotsvaeens rkeekølfge i et ord ikke har neon btyending! Elelr for å vræe hlet krorket, rkeekøfglen på bkotsvanee er ikke så vkiitg brae frsøte og stise bkoatsv i oedrt bhloeedr snie pslaesr.

Fikk du med deg innholdet i teksten over? Du kan jo sjekke med teksten under:

En undersøkelse viser at bokstavenes rekkefølge i et ord ikke har noen betydning! Eller for å være helt korrekt, rekkefølgen på bokstavene er ikke så viktig bare første og siste bokstav i ordet beholder sine plasser.

NGC National Geographic Channel kjører innimellom en serie med "pauseprogram" med fellestittelen "Think again" og det var der jeg snappet opp denne fantastiske opplysningen – over en periode på flere måneder faktisk. Når en hopper fra kanal til kanal i "pausetiden" går det gjerne så lang tid før en får med seg alt i et slikt innslag!-) Kan derfor ikke garantere at jeg har fått med meg alt helt korrekt, så det er mulig jeg har mistet noen viktige opplysninger.

Men grunnen er – etter det jeg forstår – at de aller fleste av oss ikke leser ordene bokstav for bokstav, men leser "bildet" av ordet – og bruker start og slutt for å gjenkjenne bildet korrekt... eller noe slikt. Hvis disse er plassert riktig vil de aller fleste av oss ikke ha noen problemer med å lese og forstå innholdet.

Men hvis det virkelig er tilfelle kan en jo egentlig bare glemme stavekontrollen når en skriver, bare en passer på at første og siste bokstav er korrekt... På den andre side er det utrolig vanskelig å få med seg alle bokstavene hvis de ikke skal komme i korrekt rekkefølge!

Det mest forbløffende med undersøkelsen er vel egentlig at noen har kommet på å undersøke det!

[ Det var visst i matematikken faktorenes orden er likegyldig, i språkets verden derimot... For "fatøl" er jo ikke det samme som "ølfat", og "føtal" høres ikke særlig godt ut... ]

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!