: som dagene går.. <-- -->

  14-01-2007

En kan finne mye rart...

      Tastet ned klokken 22:39:49 og lagret under: 
  • Generelt

For noen dager siden satt jeg og søkte på nettet for å finne informasjon om "hvordan skanne gamle bilder på best mulig måte og deretter lagre de slik at de holder seg i kvalitet lengst mulig"...

Nei, jeg brukte ikke eksakt denne søkestrengen, selvsagt ikke, men du forstår meningen. Som alltid finner du en masse info - og infoen spriker i alle retninger... og som vanlig finner du kanskje ikke helt det du søkte etter... men nye annet interessant!
Informasjon om skanning fant jeg så mye om at jeg sannsynligvis aldri vil komme à jour, lagring og oppbevaring fant jeg derimot ikke så mye klart og tydelig om. Til slutt fikk jeg det for meg at riksarkivet måtte være stedet å lete, de driver jo med digitalisering i stor stil - og langt viktigere ting enn mine gamle filmer...

Jeg fant altså ikke det jeg kikket etter der heller, men derimot fant jeg ut at stadig flere kirkebøker nå var blitt skannet inn og kunne beskues over webben.

Nysgjerrig som jeg er måtte jeg selvsagt klikke meg frem og se om "min" kirkebok var skannet... noe den ikke var, selvsagt - den er altfor ny. [ Brukes det fremdeles kirkebøker på samme måte som før? Eller sitter presten - eller hvem-det-nå-er - og knatter inn opplysningene på pc? ]

fra klokkerboken
Nåja, jeg fant altså en "klokkerbok" fra "min" kirke - som jeg altså kunne bla meg gjennom. Utrolig hva jeg fant ut der - på bare noen minutters lesing!

- når min bestefar og bestemor ble konfirmert,
- når de var døpt,
- når de ble gift,
- når de døpte sitt første barn, - og andre, tredje og fjerde...
- bestefars og bestemors søsken, når de var født og konfirmert...

og sikkert mye annet også - hvis jeg ville bruke mer tid.

Ingenting av det jeg fant var kjempeoverraskende, men likevel: Å lese disse navnene sirlig skrevet inn i en protokoll for over 100 år siden satte tankene i sving.

Bestefar ble født 02.03.76, 1876 altså, med andre ord samme år som pave Pius XII, den nederlanske danseren - og spionen - Mata Hari, forfatterne Jack London og Olav Duun. Samme året som Alexander Graham Bell fikk patent på telefonen, Sioux-indianerne slo Custer i slaget ved Little Bighorn og fotballklubben Middlesbrough blir stiftet. Samme år som den siste henrettelsen ved halshogging ble gjennomført i Norge og som Statistisk sentralbyrå ble opprettet.

Bestefar hadde naturligvis ingen anelse om dette da han ble født, muligens tenkte han ikke over det så lenge han levde heller - selv om han overlevde alle de jeg har nevnt.
Tror - eller jeg er ganske sikker på - at heller ikke hans far og mor hadde noen formening om disse menneskene og begivenhetene i utlandet eller hjemme.

Hva opptok hverdagen til mine oldeforeldre på den tiden? Hvilke tanker gjorde de seg om fremtiden til sitt første barn? Eller var fremtiden begrenset til å komme seg gjennom dette året, håpe at barnet overlevde sitt første, andre og femte leveår? Hadde de et håp om at dette barnet en dag skulle oppleve å bli "herre i eget hus", få dyrke sin egen jord og oppleve at "h" ble byttet ut med en "g" i kirkeboken ved neste oppføring?

Eller var håpet såpass enkelt som et ønske om at dette første barnet det hadde fått - sønnen - i det minste skulle klare seg såpass bra at han kunne sørge for en verdig og god alderdom for sine foreldre?

Vet ikke helt hvorfor, men jeg blir litt trist når jeg tenker i disse banene. Mest fordi jeg aldri fikk snakket og spurt ut mine besteforeldre - om både det ene og det andre... Det var jo egentlig ikke bare min feil, årene mellom oss gjorde ikke kommunikasjonen spesielt lett... men "gamle dager" er ikke så veldig interessant når en er syv, åtte eller 10 og har en hel kropp å oppdage! Og en stor, ny verden å bli kjent med!

Og nå, når kroppen er utforsket og verden rundt meg ikke lenger er særlig spennende lenger - er det for seint. Mulig det er derfor jeg blir litt trist... når jeg tenker på all informasjonene om "hverdagsmenneskene" som er gått tapt, opplysninger som aldri kan skaffes tilbake.
Jo da, selvsagt kan en finne beretninger om "livet på den tiden", men det er noen andres liv, ikke livet til min bestefar og hans foreldre...

Kanskje en bare skal være glad for at en ikke vet så mye om det likevel? Litt flaut å klage over [ helt tilfeldig valgt] ustabile og trege ADSL linjer når en ser det i et hundreårsperspektiv... Hvis det derimot fikk oss til å bli mer fornøyd med det vi har i dag... burde kanskje flere ha latt tankene spinne i disse baner?

Men altså: "hvordan lagre digitalbilder" fant jeg ikke der - og ikke den kvelden!

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!