: som dagene går.. <-- -->

  26-04-2007

En femmer er en femmer... eller?

      Tastet ned klokken 23:56:24 og lagret under: 
  • Alt annet

Gikk gjennom en del gamle saker her en kveld - "opprydding" kaller noen det - for å se om noe av det som hadde overlevd forrige gjennomgang nå var moden for evigheten... og for å komme til poenget: Jeg fant en femmer mellom gamle papirer og kvitteringer.. Ikke en hvilket som helst femmer, men av papir - fra 1961. Femkroneseddel

Så begynte tankene å surre da: Hvor mye var en femmer verdt i 1961? Eller: Hvor mye måtte jeg legge på bordet i dag for å få samme verdi... eller noe slikt. Etter noen tilfeldige søk på nettet fant jeg mye spennende - men ikke noe som gikk direkte på mitt spørsmål - så jeg lot saken ligge.
Men så i kveld kom jeg til å tenke på at Statistisk sentralbyrå sannsynligvis måtte være rette stedet og ganske riktig: Der var det mye spennende stoff!

For å gi deg svaret med en gang: Hadde du en femmer i 1961 ville den tilsvare 49,45 kroner i 2006! Ikke så ille avkastning det... eller kanskje det er nettopp det? En prisstigning på 889 prosent virker ganske mye - selv i løpet av 45 år! Dessuten: Hvis jeg tar med meg femmeren fra 1961 på butikken i dag vil den fremdele være verdt 5 kroner, ikke nesten 50... Når jeg tenker meg om vil den ikke være verdt en femmer en gang, den mistet sin verdi for mange år siden nå, selv i Norges Bank ville du fått problemer med å veksle den inn. Ikke så rart siden innløsningsfristen for utgave IV var 13.07.1999!

Det som hadde vært virkelig interessant å finne ut av er hvor mye av en spesiell vare en kunne kjøpe for en femmer i dag - i forhold til i 1961... men på det området har jeg til nå ikke hatt like god uttelling på mine søk. Det nærmeste jeg har kommet er et regnestykke som forteller meg at for sammen prisen som jeg kjøper en liter skummet melk i dag - kunne jeg i 1961 ha kjøpt bortimot 50 liter... men hva skal en egentlig med 50 liter skummet melk? Og hadde de forresten skummet melk på den tiden?

Neida, jeg garanterer ikke den siste utregningen - jeg jobber ikke med slike tall hver dag slik gutta (og jentene?) på SSB gjør. Dessuten er jeg sikker på at jeg vil finne den utregningen et dag - ett eller annet sted... uten at det spiller noen rolle egentlig...

Noe mer nærliggende: Portoen for et vanlig brev i 1961 var 45 øre(?), som i 2006 skulle tilsvare en porto på kr 4,45... et lite sprang opp til den virkelige portoen på kr.6,50...
Enda mer utrolig er likevel utviklingen på et rekommandert brev: Kr. 1,35 mot 55,50 i 2006! Mulig det virkelig ER noe i det når kundene klager over hvor dyrt alt er blitt?

Hvis du vil leke deg litt med dette på egenhånd kan du bruke kalkulatoren til SSB. (Du trodde vel ikke jeg satt og regnet ut dette helt av meg selv?)

For å rykke tilbake til start: Det jeg egentlig ville si var at femmeren fra 1961 var helt strøken og fin. Sannsynligvis ble den lagt til siden i 1963 da den første femmeren i metall kom... selv om jeg mener å huske seddelen var i bruk lenge etterpå. Den virket nesten ubrukt... som er litt rart å tenke på når jeg blar meg gjennom dagens femtilapper - som stort sett ikke ser ut...

Hvis du prøvde å finne et poeng i dette... så tror jeg muligens det er blitt borte underveis!-)

Men jeg håper du hadde det litt gøy underveis...

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!