: som dagene går.. <-- -->

  12-10-2007

Med et motiv i hodet...

      Tastet ned klokken 21:58:26 og lagret under: 
  • Foto

For en tid siden kom jeg over noen bilder på webben som umiddelbart fanget min interesse. Motivene var ulike, og det var heller ikke poenget, det var detaljene i bildene jeg falt for. Hvis du har forsøkt å ta bilder av et landskap en sein ettermiddag/tidlig kveld har du sikkert opplevd at himmelen er helt ok, mens forgrunnen - landskapet - er helt mørkt. Eller omvendt, at landskapet er ok, mens himmelen er "vasket ut".

Har til nå prøvd å løst dette problemet på diverse måter, men i bildene jeg kom over måtte de ha brukt en annen fremgangsmåte... og det hadde de naturligvis. Enkelt forklart består det i å ta 3 bilder av samme motivet med forskjellig eksponering, og for å være sikker på at du ikke beveger kamera mens du tar disse bildene må du bruke stativ. Etterpå er det bare å åpne bildene i et egnet program og la det gjøre jobben.
Nå ja, litt må du gjøre selv også, diverse justeringer må til før du er i mål... eller er sånn noenlunde fornøyd med resultatet.

Da jeg dro opp i fjellheimen hadde jeg to motiver i hodet mitt, to steder jeg hadde sett før og som jeg ville prøve ut dette på. Så da klokken dro seg mot kveld og andre folk kom utslitte tilbake fra lange turer i skog og mark, satte jeg nesen mot naturen. Å ta bildene var fort gjort, det var turen frem og tilbake som tok tid... dessuten aner du jo ikke hvordan resultatet ble før du er hjemme igjen. Dessverre viste det seg at til tross for stativet hadde kamera beveget seg ørlite mellom bilde 1 og 2, så derfor ble det litt ekstra fikling før jeg fikk justert alle slik at alt var på samme plass - på alle bildene.

Et lite eksempel er vel på sin plass?
3 bilder
På dette bilde ser du de tre utgavene jeg satt igjen med etter jakten, under ser du det ferdige resultatet.Ferdig bilde

Du finner en større utgave her.

Om jeg er fornøyd med resultatet? Tja, som første forsøk er det jo ikke så ille - og tiden jeg brukte for å få det slik var mye mindre enn det jeg har brukt på mine tidligere "fiklinger". Må vel også si at resultatet blir best på bilder i storformat, når de er forminsket til brukbar webstørrelse mister du en god del av detaljene. Men alt må jo ikke vises på webben heller!

Hvis du synes det virket litt stusslig å dra ut i naturen bare for å ta et bilde... så tar du helt feil, det ble en kjempefin tur! Koste meg hele veien jeg, både frem og tilbake... og det ble naturligvis ikke bare ETT bilde heller!

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!