: som dagene går.. <-- -->

  24-01-2009

Feil på disken...

      Tastet ned klokken 22:58:20 og lagret under: 
  • Data

Det måtte jo skje før eller siden, et aldri så liten diskhavari... og nå tenker jeg ikke på min egen harddisk - takk og lov - men rett og slett på en slik du har inne i pc-en din. Jeg bruker vel pc-en min mer enn gjennomsnittet, så egentlig er det utrolig at det ikke skjer oftere enn det har gjort hittil. Men nå var altså tiden inne - og plutselig - uten forvarsel - var en 200GB disk forvandlet til 32...

Harddisk crashNår jeg tenker meg om så er det utrolig lenge siden jeg har hatt en disk som har kranglet, sannsynligvis fordi jeg har byttet ut diskene med jevne mellomrom, og i tillegg har passet godt på dem når de var i drift.

Som regel får du visse forvarsel om at noe er i ferd med å skje, litt skraping, det begynner å gå tregt når maskinen skal hente ut data... men denne gangen skjedde det uten noe som helst indikasjon om at noe var galt.

Vel, på en måte fikk jeg et lite forvarsel, fikk problemer da jeg skulle kopiere noen mapper over på den... Mappestrukturen som skulle kopieres var nok litt i overkant lang - og der "skar seg" der. Resultatet var at jeg ikke engang klarte å slette hverken mapper eller filer, uansett hvordan jeg prøvde.

Etter litt testing fant jeg ut at løsningen på det problemet måtte være å formatere disken på nytt, men før jeg gjorde det måtte jeg tømme disken for det som kunne reddes...

Og da alt var kopiert ut - startet problemene for alvor. Disken var montert i et eksternt kabinett, koblet til pc-en med usb, og muligens var det det feilen oppsto. Ikke vet jeg men da jeg skulle formatere den var den plutselig bare på 32GB. Demonterte den der og koblet den til internt - men fremdeles manglet jeg 168GB.

Diskprodusentene har som regel greie testprogrammer for harddiskene sine, og Samsung var ikke noe unntak i så måte... men resultatet var ikke særlig overbevisende. En evighetstest fastslo bare at det var en feil, men ingen forslag til hva jeg skulle gjøre med saken. Den vise korrekt størrelse på disken - men klarte ikke å "hente frem" alt sammen.

Nå koster ikke en ny disk all verden, så den enkleste løsningen hadde vært å demontere den og la den ta veien til kommunens søppelanlegg. Men det er jo fryktelig irriterende da, å kaste noe uten å være sikker på om den virkelig var helt ødelagt - eller det bare var jeg som ikke hadde funnet feilen. Så derfor ble det noen timer med heftig feilsøking før jeg omsider - ved hjelp av et lite program jeg fant på nettet - omsider fikk frem all 200GB.

Programmet virket greit nok, et lite trykk på en knapp så hadde det satt disken tilbake til korrekt størrelse. Problemet var at jeg måtte starte maskinen på nytt - og dermed var alt tilbake til det normale igjen... eller unormale da... Først da jeg kjørte programmet og trikset litt på egenhånd før jeg startet maskinen på nytt - fikk jeg maskinen til å "beholde" innstillingene etter en restart.

Nå har jeg kjørt minst 3 ulike testprogrammer - og fått "Godkjent" på alle tre, og disken har all den plassen den i følge etiketten skal ha. Likevel må jeg nok innrømme at jeg ikke kommer til å bruke den til lager for filer jeg er redd for å miste... Med andre ord - det meste jeg har på maskinen!

Og da lurer du sikkert på hvorfor jeg brukte så lang tid på å "redde" den - siden jeg ikke lenger våger å bruke den? Tja, du kan godt spørre, men noe godt svar kan jeg egentlig ikke komme opp med. Jeg lærte jo litt underveis - så helt bortkastet var det jo ikke... tror jeg...

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!