: som dagene går.. <-- -->

  03-12-2009

MAC? På MIN pc?

      Tastet ned klokken 22:33:39 og lagret under: 
  • Data

Som veldig mange andre liker jeg epler, gjerne norske. Saftige og fine, slike vi får om høsten, som en slags takk for at vi holder ut her oppe i nord resten av året... Men, det var ikke slike epler jeg egentlig skulle skrive om, men Apple, eller egentlig MAC...

Mac OS XSå altså, jeg liker utseende på produktene til Apple. Det være seg datamaskiner, telefon eller musikkspiller... og operativsystemet på datamaskinene ser jo også lekkert ut. Hittil har jeg ikke hatt mulighet til å ta skrittet fullt ut, å kjøpe en MacBook bare for å finne ut om det er like bra som det ser ut - ligger litt utenfor min økonomiske ramme... iPhone blir litt i overkant - både økonomisk og i forhold til mitt beskjedne telefonbruk, og siden jeg allerede har en fullt fungerende mp3-spiller synes jeg det er litt for galt å legge den tilside for en Nano...

Siden Apple nå har gått over til å bruke "vanlig" innmat i maskinene sine er det plutselig mulig å installere operativsystemet på maskiner som ikke er laget av Apple... Helt lovlig er det vel ikke det, og tror heller ikke det er mulig - sånn "rett ut av boksen" - i de aller fleste tilfeller. Men hvis du har lovlig programvare og hardware som støttes - kan du få det til.

Så da jeg - for noen dager siden "fant" en fil på en webside jeg "tilfeldigvis" kom innom - med det fristende navnet "Mac OS X - x86" ble fristelsen for stor, et klikk på linken og noen timer seinere lå det en svær iso-fil på harddisken.

Det var ikke "originalutgaven" av OS X, men en "justert" utgave - tilpasset for å kunne installeres på en pc - uten altfor store problemer. Jeg hadde en ekstra harddisk liggende som passet i min bærbare (FSC Esprimo Mobile U9200) og kunne derfor prøve meg frem - uten å være redd for å ødelegge noe.

Etter å ha forvandlet isoen til en dvd var det bare å putte den i maskinen og starte opp. Alt startet som det skulle, installasjonen gikk unna på et blunk - med bare noen få tastetrykk for å hjelpe den videre underveis. En restart, og så rullet oppstartsvideoen over skjermen... Veldig imponerende og jeg trodde et øyeblikk jeg var blitt den lykkelige eier av en MacBook "light"! Helt til det spratt opp et vindu på skjerm som ba meg koble til mus og tastatur!

Det er jo litt merkelig, at begge deler virket under installasjone, men når alt var installert hadde den tydeligvis helt glemt det den hadde brukt før!

Vel, siden det er utrolig kjedelig å måtte koble til et tastatur og mus på en bærbar, og jeg ikke godt kunne kontakte Apple-support - avsluttet jeg eksperimentet der. I slike stunder er det fint at en har internett, det finnes som regel løsninger på det meste der ute... Så etter å ha "lest meg opp" noen dager fulgte en ny installasjon, men denne gangen fant jeg knappen merket "tilpass" underveis og fikk satt kryss på etpar nødvendige steder... slik at jeg kunne bruke både tastatur og pekeplaten da jeg kom til skrivebordet igjen.

Denne gang kom jeg altså helt i mål, ble til og med fotografert underveis, et profilbilde direkte i oppstarten. Det som derimot ikke virket - var nettverket. Ikke kablet nettverk, og ikke trådløst! Kjedelig - for når ingen av dem virker blir en litt "låst" inne. Som sagt finner en ofte løsninger på internett - og i mitt tilfelle var svaret så enkelt som at det ikke fantes noen løsning på mine to problem.
Nå kom jeg meg på nettet til slutt, men å koble seg opp med blåtann via mobilen blir faktisk litt for tungvint, og jeg fikk likevel ikke tilgang til det som var viktigst for meg - resten av hjemmenettverket mitt...

( Joda, jeg vet om flere måte jeg KUNNE ha fått tilgang dit så du trenger ikke sende meg meldinger om det, men det blir litt for omstendelig til mitt bruk... ) 

Bortsett fra det? Joda, det ER "stilig", lekkert å se på, artig å bruke og det virker å være både raskt og enkelt. Litt plunder å finne frem naturlig nok, det er jo noe annet enn Windows - men prinsippet er i bunn og grunn det samme. Programmene har andre navn noe som heller ikke et noe stort problem. Inntrykket etter noen kvelders "fikling" er positivt, men bortsett fra utseende... Du må jo - uansett system - klikke på de samme tastene for å skrive et brev - og bildene ser like ut uansett hvilket operativsystem du bruker...

Nå kan det selvsagt være fordeler med en ekte Mac jeg ikke har fanget opp i mitt lille forsøk, men jeg er ikke blitt "frelst" under forsøket. Når jeg tenker meg om valgt jeg etter en stund bort mange av de "stilige" detaljene som fantes i Windows XP... så å skifte operativsystem bare på grunn av et "stilig utseende" er vel ikke grunn nok...

Men hadde nettverket virket - helst det trådløse - ville jeg fått en bedre opplevelse og kunne vurdere resten med et litt åpnere sinn... Så hvis du som leser dette "tilfeldigvis" har en løsning som passer til min maskinmodell, mitt trådløse nettverkskort (Intel PRO/Wireless 3945ABG) og/eller nettverkskortet (Marvell 88E8055 PCI-E) må du bare ta kontakt! Men inntil jeg hører fra deg - sier jeg meg ferdig med Mac for denne gang og lar reservedisken være reservedisk... til neste forsøk!

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!