: som dagene går.. <-- -->

  06-02-2010

D'ække barebare...

      Tastet ned klokken 21:36:28 og lagret under: 
 • Data

Finanskrisen er over - eller kanskje ikke, de sprenger seg til himmels i Irak og Afghanistan, jordskjelv på Haiti, snøstorm i Washington, fotball på alle kanaler og snart er det OL... Så verden er med andre ord helt normal!

Men likevel er det de små, nære ting som opptar en enkel gutt fra landet! Som hvor raskt - og uten påviselig grunn - enkle ting kan endre seg. Som i dag, da jeg etter å ha installert og testet "den-nye-serveren" ut og inn - for å være sikker på at alt virket umiddelbart! Men som likevel fant ut at den skulle bytte litt rundt på saker og ting da den ble startet opp på sin tiltenkte plass!

PuttyNå hadde den fått det for seg at jeg bare hadde satt inn ATA-disker... selv om den hele tiden hadde jobbet med SATA-disker! Og siden jeg hadde satt opp systemet til å montere den ene SATA-disken på en grei plass i filsystemet - nektet den å samarbeide, naturlig nok siden den ikke fant noen SATA-disker å montere.

Å rote rundt i filsystemet på en Linux maskin er ikke det jeg er mest komfortabel med, og slett ikke fra kommandolinjen - så der stod jeg med en blinkende markør som fortalt meg at jeg måtte gjøre noe... f.eks restarte... som om DET hjalp på problemet!

Skulle til å ta et søk på nettet - men siden det nettet ikke lenger var tilgjengelig siden maskinen som skulle gi meg tilgang nektet å startet var ikke det løsningen heller. Så etter noen små sekunder med tilløp til panikk kom jeg på at jeg hadde brukt en grei kommando noen timer før... og heldigvis "husker" Linuxsystemet slikt ganske lenge! Etter noen trykk på "oppover-pilen" på tastaturet dukket kommandoen opp og jeg fikk tilgang til Nano (ligner på Notepad?), fant den korrekte filen og fikk slettet linjen som skapte problemer. En restart og dermed var jeg "på" igjen.

Nå var det bare å legge inn linjen på nytt, med korrekt disk, og starte på nytt... og dermed var problemet tilbake... I mitt enkel sinn gikk jeg nemlig utfra at diskene i det minste hadde samme "navn", mao at det som før - dvs under testen - var "sdc" nå ble "hdc"... men en skal ikke gå utfra noe når det gjelder data! Maskinen hadde nå funnet ut at den skulle kalle disken "hdb", som egentlig var mer naturlig enn "hdc" - men nok om det. En oppretting til, og SÅ var alt på plass - og alt virket.

Likevel, jeg var ikke helt fornøyd! Og spesielt ikke da jeg seinere testet diskene... Hastigheten var ille, og til SATA-disker å være var det helt... Så har måtte noe gjøres... og det fine med datafeil er at du helt sikkert ikke er førstemann som blir offer for feilen. Etter en tid fant jeg en løsning - igjen noen små bokstaver på en linje, en restart og dermed var ATA-diskene blitt SATA-disker igjen. Og hastigheten kom opp på et nivå som var akseptabelt... tror jeg, er jo ingen ekspert heller, men som du ser ble tallene mye større etterpå - så det må jo bety noe!-)

Før: /dev/hda:
	Timing cached reads:  		2404 MB in 2.00 seconds = 1201.33 MB/sec
	Timing buffered disk reads:  12 MB in 3.59 seconds =  3.35 MB/sec
	
Etter: /dev/sda:
	Timing cached reads:  		2480 MB in 2.00 seconds = 1239.26 MB/sec
	Timing buffered disk reads: 306 MB in 3.01 seconds = 101.79 MB/sec
 

Så - dermed ser alt ut til å virke som det skal - selv om det er noen småting jeg ikke er helt happy med, men så lenge det viktigste virker... får jeg si meg fornøyd så langt...

Hvorfor det ble slik det ble? Tja, hvem vet. En mulighet er at siden jeg tok bort DVD'en (som var en ATA-enhet) var den plassen "ledig" og derfor flyttet maskinen SATA-diskene til de ledige IDE plassene... Sikker er jeg ikke, men det er jo en mulighet...

Hvis du synes alt dette var grusomt kjedelig å lese om... så kan du jo trøste deg med at det nå er slutt!-) Hvis du derimot synes det var riktig så spennende - og skulle ønske det var lenger og mer detaljert... får du smøre deg med tålmodighet, det kommer, det kommer! Følg med så dukker det nok opp under "Prosjekter" skal du se!-)

PS: Det med Haiti er forresten alt for ille å spøke med, beklager det! Ta frem mobilen og ring nummer 820 44 705. Så enkelt er det nemlig å gi 200 kronestykker til Unicef's arbeid på Haiti... og der er det i hvertfall ikke barebare...

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!