: som dagene går.. <-- -->

  18-03-2012

Ingenting er mer irriterende...

      Tastet ned klokken 21:40:55 og lagret under: 
 • Data

Når jeg først prøver på noe... er det fryktelig irriterende å ikke få det til slik jeg vil! Selv om det jeg prøver på ikke egentlig er SÅ fryktelig viktig! Og når det jeg prøver på er noe med data... blir jeg enda mer irritert! Som i dag, da jeg fant ut at det kunne være greit å ha en hel tv-serie liggende klar på pcen, FØR jeg begynte å kikke på den... siden jeg ikke helt hadde bestemt meg for når jeg ville se den - og fordi den kanskje forsvant fra nett-tv før jeg fikk sett den!

nett-tvDet kunne jo ikke være SÅ vanskelig heller! Trodde jeg, og det var det helt sikkert ikke heller, men skal si timene raste unna før jeg fikk det til!

NRK har jo et fint arkiv du kan bla deg gjennom og kikke på gjennom nett-tv, bakdelen er at mange program ikke blir liggende der så veldig lenge. Derfor "forsvinner" ofte programmene derfra før jeg får satt meg ned foran tv. Så derfor tenkte jeg at "Lilyhammer" skulle jeg i hvertfall få med meg... en gang i løpet av våren, og for å være på den sikre side - skulle det lastes ned!

Hvis du går inn på websiden til NRK finner du helt sikkert linken til nett-tv, og så kan du bare klikke på et program der. Når filmen/programmet starter, kan du høyreklikke på bildet, velge egenskaper... så finner du linken til selve filen... trodde jeg! Det tok uendelig lang tid før jeg fant ut at det i linken "gjemte" seg 3 ulike "protokoller" som kunne brukes!

Jeg skulle bruke VLC [VideoLAN media player] som "opptaker", det skulle være så enkelt! Men enkelt var det ikke, uansett hvor mange websider jeg var innom for å få hjelp! Alle henviste til ulike tidligere versjoner av ulik alder, og å finne noe som passet på dagens utgave var umulig.

Likevel fikk jeg omsider programmet til å laste ned og lagre en episode, problemet var at det umiddelbart satte igang nedlasting av samme programmet en gang til... etter å ha slettet filen det nettopp hadde lastet ned! Trodde jo selvsagt det var meg som hadde gjort noe feil, deretter at det var en innstilling jeg hadde oversett... og tilslutt at det var VLC som hadde en "bug"....

Greit, nå var det jo på en måte jeg som hadde gjort en feil da, jeg hadde jo bare gitt VLC hovedlinken - som altså inneholdt 3 filhenvisninger... som den selvsagt prøvde å lastet ned, en etter en. Men den var altså ikke glup nok til å lagre filene med nytt filnavn... så derfor ble de overskrevet hver gang! Men det fant jeg ikke ut før seinere!

Omsider "snublet" jeg over et annet program, GAS [GetASFStream], visstnok japansk hvis jeg tyder skrifttegnene korrekt, men uansett språk var det smart nok til å fikse det jeg skulle gjøre. Likevel tok det meg et par forsøk før jeg fant ut dette med 3 filer, men når jeg oppdaget DET... var resten lett! Den ene episoden etter den andre fløy ned på maskinen raskere enn jeg hadde trodd, og i løpet av kort tid var alle sammen trygt lagret, klar til gjennomsyn... en gang i løpet av våren;-)

Men - som sagt - GRUSOMT irriterende å ha kastet vekk så mange timer på en så enkel oppgave! Eller - kastet vekk og kastet vekk, jeg lærte jo noe... er bare ikke sikker på om det er noe jeg egentlig hadde trengt å lære... Jaja, det er i det minste min tid jeg i tilfelle har kastet bort, så slik sett har det vel ikke skadet noen...

For de spesielt interesserte der ute, her finner du oppskriften min som en PDF fil! 

  06-03-2012

Joda, visst er den stilig...

      Tastet ned klokken 20:44:23 og lagret under: 
 • Data

Joda, visst er den stilig... og rask, enkel og har lang batteritid. Og den KAN veldig mye forskjellig... men jeg synes kanskje den blir litt passiviserende for meg. Blir bare til surfing, sjekke epost, lese nyheter.
Hva jeg snakker om? iPad'en selvsagt, glemte visst å si det i farten.

iPad med WindowsPå en vanlig bærbar pc hopper jeg mellom ulike program alt etter behov, klipper og limer fra et sted til ett annet - og mellom programmene. Det som skal lagres - lagrer jeg der det passer - alt etter behov, som f.eks på en nettverksstasjon - og kan derfor hente det opp igjen fra en annen pc... og fortsette jobben der. På iPad'en føler jeg meg derimot veldig innelåst!

Sannsynligvis er det en tilvenningsprosess... men nå har det jo gått noen måneder og jeg synes fremdeles det er "rart" at jeg må lagre "ting" i "skyen" for å få tilgang til "tingen" på en av mine andre maskiner! Greit nok på en måte, det virker jo, men fremdeles rart... Og jeg selv om jeg har en ny og fin printer stående klar, trådløs og lekker... er det ikke mulig å få en eneste liten utskrift fra brettet. Eller, jeg kan jo selvsagt få det til, men ikke direkte... og hvis jeg må starte en annen pc for å få det til... kan jeg jo like godt gjøre hele jobben der! Og slik er det med mye annet også, det lar seg gjøre... men ikke sånn uten videre!

Joda, visst går det ann å jobbe på den, skrive og tegne og annet snadder... men å skrive noe særlig mer enn korte mailer synes jeg blir kronglete med skjermtastaturet... som forresten virker mye bedre enn jeg hadde trodd! Tegne... eller jobbe med bilder - synes jeg derimot ikke er noe særlig... men det liker jeg for så vidt heller ikke å gjøre på min bærbare, så det kan jeg jo ikke sette som noe stort minus for iPad'en spesielt!

Klart, det finnes sikkert app'er som kan fikse det meste jeg savner, og det finnes tastaturer som ville ha fikset det problemet, men må en frem med eksternt tastatur forsvinner jo mye av enkelheten med systemet. Og de beste app'ene koster jo endel... Ikke mye, men en krone her og en krone der...

Problemet mitt er vel rett og slett at det ikke er Windows! Det er jo det systemet jeg bruker til daglig og er mest fortrolig med... og det hadde vært så uendelig mye lettere å "mikse inn" i mitt hjemmeoppsett! Så, Microsoft! Det er bare å få ut fingeren og komme med brettet deres, jeg er klar!

Men i mellomtiden får jeg heller "lide" meg gjennom dagene med brettet jeg allerede har;-)

  02-01-2012

Har jeg blitt en sinke?

      Tastet ned klokken 21:27:48 og lagret under: 
 • Data

Begynner faktisk å lure på om jeg er begynt å henge etter på teknologifronten! Har jo regnet meg som rimelig oppegående når tema svinger innom data, men nå er det jo ikke lenger bare en PC som er "data..."

Nå er jo enhver telefon en "data" - og det å ringe er snart det eneste som kan være litt problemer å få den til å gjøre! Og så har du et utall av "brett", med navn som starter både med og uten "i". Og alt dette er jo fint og greit, hadde de i det minste snakket samme språk!

Penn og papir!PCene mine snakker alle Windows, fremdeles, har liksom ikke blitt fortrolig med Linux... og hos meg har Windows alltid fungert knirkefritt - så hvorfor begynne å slite med noe annet? Telefonen min snakker for så vidt Linux... altså Android i dette tilfelle, og den "snakker" altså ikke helt knirkefritt med Windows. Og brettet mitt snakker... et helt annet språk... og det gidder ikke å snakke med noen som ikke har "i" i begynnelsen av navnet.

Problemet er for så vidt ikke at de snakker forskjellig språk, bortsett fra når du gjerne vil de skal dele noe. Hadde vært veldig greit å skrive noe på f.eks pcen min, lagre, avsluttet og fortsatt skrivingen på ipaden... eller telefonen. Det går jo - men jeg vil ikke kalle det sømløst. Å måtte lagre dokumentet i en "sky" for så å hente det ned derfra på en annen enhet virker litt "overkill" hvis "enhetene" det er snakk om alle befinner seg i mitt eget hjem! Men å få alle til å bruke min egen lille hjemmeserver har jeg ikke klart å få til... enda.

Å skrive noe særlig mer enn korte notater på telefonen er forresten ikke aktuelt, men det virker litt sært å måtte sende notatene som mail til meg selv for å få tilgang til dem på pcen. iPaden derimot, er jo helt perfekt til kjapp skriving... men hvordan gjøre ordene tilgjengelig på pcen - uten å bruke en "sky" - aner jeg ikke!

Egentlig burde det være så enkelt som at når du startet en "enhet" første gang - laget du deg en konto, gjerne i en sky - og deretter fikk alle enheter få tilgang til samme innhold - uansett. Greit, denne "kontoen" måtte vel ligge i en "sky", men det burde skje automatisk! Det eneste du gjorde var å gi fra deg kontonavnet og passordet... og dermed var du klar!

Mulig vi kommer der en dag, men kanskje det ikke blir før vi får windows både på pcen, telefonen og brettet? Eller "jeg" må vente, Apple-brukerne har jo dette allerede. (i)Mac, iPhone, iPad og alt det andre derfra, men jeg er ikke helt "der"... selv om jeg synes det meste med eplemerke på seg er "griselekkert", er jeg fremdeles sterkt knyttet til pc'en min!

Å slå på stuepcen og styrer XMBC ved hjelp av telefonen er problemfritt - etterhvert, men skal jeg flytte bilder og musikk til eller fra... er det frem med USB-kabelen. Sende denslags til en pc på samme nettverk som den er tilkoblet - er klin umulig... for meg i hvertfall. Hvordan jeg skal få noe inn og ut av brettet er meg en gåte, foreløbig! Men å surfe på er den jo kjempefin, men det blir jo litt ensidig da! Hadde jeg i det minste funnet noe i AppStore som lignet på litt på NotePad++, så...

Alt dette hadde sikkert yngre utgaver i familien fikset i løpet av en halv time, og hvis ikke det gikk helt problemfritt - sånn direkte, hadde omveiene vært på plass ganske raskt. Og det er her jeg begynner å føle meg som en sinke! Hadde nok ikke klart det samme på en time før heller, men i løpet av en kveld ville jeg jo i det minste forstått prinsippet!

Nei, får vel bare begynne å kikke meg om etter en sky et eller annet sted... hvis DET liksom er eneste løsningen! Eller, egentlig kunne jeg jo bare gå tilbake til penn og papir!

PS: Kunne naturligvis ha skrevet "gammel" i steden for "sinke"... men SÅ ille er det jo tross alt ikke! 

  15-10-2011

En viss utvikling

      Tastet ned klokken 23:00:33 og lagret under: 
 • Data

Gikk gjennom "roteskuffen" min i dag... kjedelig, men det må gjøres innimellom. En vet jo aldri når lyset brenner ut - og jeg vil helst ikke ha for mye rot liggende igjen etter meg! Men hovedgrunnen var jo selvsagt at jeg var på jakt etter ett eller annet viktig jeg ikke kunne finne...
PC 486-33Vet ikke hva som havner i din "roteskuff", men i min havner en mengde ulike saker og ting jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre med - men ikke helt våger å kaste... det kunne jo være jeg fikk bruk for det! Eller det kan være ett eller annet jeg aldri kommer til å få bruk for - men ikke orker å kaste - av sentimentale grunner. Eller det kan være jeg rydder huset... og ute av syne...

Men altså - mellom skrot og gamle minner - kom jeg over en side fra et eller annet datablad. Først forsto jeg ikke hvorfor jeg hadde samlet på det så jeg la det i søppelhaugen... men samtidig snudde jeg det oppned og dermed så jeg også årsaken til at jeg hadde nappet det ut av bladet. På baksiden var det en pen liten samling med annonser for ulike pc-pakker, blant annet den du ser ved siden av denne teksten.

Bladet må ha vært fra ca 1990, og det et tydelig at verden har gått fremover i løpet av disse årene! Og SÅ mye fremover! Denne var toppen av hva som kunne leveres på den tiden - til "normale" forbrukere... og vedkommende måtte altså ut med 30000 blanke kroner! Noe som skulle tilsvare omtrent 46700 i 2011 kroner! Vet faktisk ikke om det er mulig å kjøpe så dyre pc-er i dag!

Vi kan jo selvsagt trekke litt på smilebåndet når vi leser spesifikasjonene på denne maskinen i dag, harddisken er vel mindre enn selv de billigste minnepennene en får kjøpt nå. Og ikke et ord om Windows! Du får MS Dos... og "vår unike programpakke"... men dessverre står det ikke et ord om hva pakken består av eller hva som gjør den så unik. Synd igrunn, hadde vært morsomt å se hva som var "in" på den tiden!
Og hvis jeg hadde tenkt å bruke 30 store lapper på en pc - ville jeg nok likt å visst hva pakken virkelig inneholdt... eller?

Sånn, nå har jeg datamimret litt, og skuffen er ryddet... uten at jeg fant det jeg var på jakt etter. Men siden jeg ikke helt vet hva det "viktige" var - spiller det jo ingen rolle, jeg fikk i det minste utrolig god plass i skuffen igjen!

  06-10-2010

Nytt innhold på gammel grunn...

      Tastet ned klokken 22:31:22 og lagret under: 
 • Data

I de siste ukene har det stadig vekk dukket opp gamle pc-er i hjemmet mitt, for at jeg "skal se på" eller "fikse" ett eller annet som ikke virker som det skal. Og - siden jeg har hatt en pause fra denslags gjøremål en periode nå - og har glemt hvor tidkrevende og kjedelig slikt kan være - lot jeg meg overtale... Mest fordi "bønnene" ble fulgt med beskjed om at det ikke var "noe" som måtte spares på eller reddes på maskinen. Å levere tilbake en helt blank maskin er jo betraktelig mye lettere enn å skulle redde ut gamle dokumenter og bilder som ligger spredt utover harddisken.

Fire gamle...Første maskin var en gammel kjenning , ble nesten sentimental da jeg fikk den i hus igjen. Uheldigvis hadde eieren ikke reagert på den "ekle lyden" som kom fra maskinen i tide, så da jeg startet den opp kunne jeg fastslå at den harddisken nok hadde gått langt over "redningsgrensen". Den var rett og slett død, og ikke mulig å få noe fornuftig utav... hvis en ikke sendte den til IBAS for profesjonell og dyr - redning! Ny harddisk ble montert og så var det bare å legge inn Windows på nytt.

De tre andre - en HP Compaq NX6310, en HP Compaq NC6000 og en Dell Latitude D620 - hadde ikke behov for noe annet enn nytt operativsystem - og alle fire fikk Windows 7 på disken.

Felles for alle var at det ikke fantes drivere til disse maskinene som var beregnet på Windows 7, og bare en maskin hadde støtte for Vista! Derfor var jeg usikker på om jeg ville få all maskinvaren til å fungere som den skulle med Windows 7.

Ble derfor ikke særlig forbauset da jeg fant gule utropstegn ved endel enheter etter installasjonen. Det som imponerte meg var at det ikke var flere! På alle sammen var det stort sett de samme enhetene som gikk igjen; nettverkskort - både faste og trådløse, skjermkort og kortlesere. Med med litt hjelp fra Windows Update fant Windows 7 noen brukbare drivere på egenhånd, og resten ble lastet ned fra HP og Dell.

Siden de fleste driverne var beregnet på XP - og kom med et program som skulle installere de automatisk - noe som klikket hver gang - fordi det ikke var "kompatibelt" med operativsystemet. Trikset var å avbryte installasjonen etter utpakking - men før installasjonen satte igang, og så "lede" Windows 7 inn i den rette mappen for å oppdatere de ulike driverne.

Ikke nettopp rakettforskning dette, men det kjennes ganske godt når en "oppgitt" pc får nytt liv - og virker bedre ved tilbakelevering enn den har gjort på en god stund...

Har før "skrytt" av - og latt meg imponere av Windows 7, og har omtalt den som en verdig og fullgod erstatter for Windows XP. Og etter å ha installert den på fire ulike maskiner i løpet av kort tid er jeg blitt enda mer imponert. Den installerer seg både raskt og smertefritt, og fungerer i tillegg helt utmerket - selv på gamle, utdaterte maskiner med begrensede ressurser.... Microsoft har virkelig levert fra seg et utmerket produkt denne gang!

Etterord:

Etter noen dager pause hentet jeg frem en gammel harddisk og monterte i Dell maskinen... (har en fått et leketøy - så må en jo leke litt!-) Har hatt Ubuntu på en minnepinne en stund nå - noe som fungerte helt utmerket - men tenkte jeg skulle prøve hvordan det fungert direkte fra harddisken.

Installasjonen gikk som en drøm, raskt og uten problemer av noe slag, og etter de vanlige spørsmålene under første oppstart var alt oppe og kjørte. Alt virket, nettverk, trådløst, blåtann, skjerm, Internett... til og med nettverksprinteren virket direkte - uten noe om og men. Rett og slett imponerende!

Og jeg som nettopp hadde latt meg imponere av Windows 7... og skrytt av rike og mektige Microsoft - som så blir grundig slått - bokstavelig talt - av en fattig liten Linux distro!
Hmmmm, en liten tankevekker det der altså!
 

  02-10-2010

Men en helt vanlig binders...

      Tastet ned klokken 22:10:38 og lagret under: 
 • Data

En gammel Dell Latitude D610 hadde gjort sitt i jobbsammenheng - og en morgen orket den ikke lenger mer. Den nektet å vise frem mer enn et evigvarende timeglass... og ikke engang det. Å hente en lokal profil var visst helt utenkelig, og bare tanken på å hente ned en profil fra en eller annen server fikk den til å gå i svart.

eeprom and paperclipNoen timer etter var den byttet ut med en mer "up-to-date" utgave, og strippet for alle tilkoblede enheter havnet den på gulvet, klar for de evige jaktmarker - som i dette tilfelle betyr en lagerhylle - før den gikk inn i kretsløpet igjen...

Jeg har en liten svakhet for slike gamle slitere, blir nesten litt syk når jeg tenker på at en god maskin skal forvandles til skrot... bare fordi det nå finnes noe som er raskere, sterkere og mer oppdatert. Og fordi det er billigere å bytte ut maskinen til en ny - enn å fikse den gamle. Så etter en liten forhandling ble maskinen min - med unntak av harddisken som måtte leveres til sikker sletting... men harddisker er ikke det jeg har minst av på "lager" så det var ikke det store tapet.

Vel, nå viste det seg at det ikke bare var harddisken som var blitt "behandlet" av eierene, bios'en var også satt opp - eller låst ned - med en mengde begrensninger - og beskyttet med passord! Jeg kunne naturligvis har tatt kontakt med rette vedkommende og spurt om passordet... men av en eller annen grunn hadde jeg ingen tro på at vedkommende ville utlevere det til meg! Mest fordi det sannsynligvis var et passord som var felles for utrolig mange maskiner i systemet.

Vanligvis kan en "nullstille" det meste ved å fjerne CMOS-batteriet i maskinen, og siden batteriet i denne maskinen lå veldig lett tilgjengelig - fjernet jeg det noen minutter - uten å undersøke noe mer rundt saken. Uheldigvis viste det seg at dette nullstilte ganske mye... men ikke det passordet jeg ville nullstille! Resultatet var at jeg nå satt med en maskin hvor datoen ble resatt til 01.01.2005 - uten mulighet for å endre det - siden det valget var passordbeskyttet!

Endel søking på nettet avslørte at denne maskinen lagrer slike passord på en EEPROM-brikke - som IKKE kan nullstilles ved å ta bort CMOS-batteriet. Skulle bare ha tatt en tur på nettet FØR jeg tok ut batteriet da altså!-/
Det positive var at det faktisk fantes måter å nullstille denne brikken på... og det eneste du trengte var et skrujern, en helt vanlig binders, godt lys og en stødig hånd...

Fremgangsmåten består i all enkelhet av å "kortslutte" pinne nr 3 og 6 på EEPROM-brikken i ca 5 sekunder. Problemet er først og fremst å finne brikken, og deretter få såpass tilgang til den at du klarer å finne de to pinnene... (Hver "pinne" er bare 1mm bred og befinner seg på hver sin side av brikken... som i seg selv bare er ca 1x1cm...

Jeg fikk det til på første forsøk, utrolig nok - men har skjelden vært SÅ nervøs som da jeg startet maskinen igjen første gang! Ukjent tekst dukket opp på skjermen - men jeg kom meg inn i bios og kunne fastslå at det ikke lenger fantes en eneste lås noen steder! Hurra!

Med Windows7 på harddisken ble det faktisk et meget raskt leketøy, altfor bra til å havne på en hylle i et mørkt og støvete lager!

Hvis du skulle være av dem som ønsker litt grundigere beskrivelse av fremgangsmåten... er Google visstnok venn, også her!
Og - hvis du lurer på hva CMOS og EEPROM står for: CMOS = Complementary Metal Oxide Semiconductor, EEPROM = Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory, og du kan google de også!-)
 

  01-06-2010

Ikke helt lydløs...

      Tastet ned klokken 22:42:39 og lagret under: 
 • Data

Min bærbare - eller den siste av dem, en Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 - har hatt en liten "svakhet" helt fra jeg fikk den i hus: Den støyer! Men ikke fra slike steder en forventer skal støye, som vifter, harddisk eller dvd-spilleren. De høres, men ikke noe å snakke om.

TastaturDet som støyer - er tastaturet! Nå var jeg kanskje bortskjemt fra før, min gamle Toshiba hadde et fantastisk tastatur, tastene var "deilige" å skrive på, og viktigst av alt: Helt lydløse. På den nye er motstanden litt for høy etter min smak, og av den grunn blir det litt for mye "klikkelyd" når jeg skriver. Men jeg kan jo leve med det - til maskinen må skiftes... da vet jeg hva jeg skal teste før jeg overleverer kontantene.

Men, det som har blitt mer og mer irriterende med tastaturet - er at det har gitt ulik lyd - avhengig av hvor på tastaturet jeg trykket. Øverst i venstre hjørne virket det som om hele tastaturet beveget seg når jeg brukte en av tastene. Det har vært slik fra den kom i hus, og har bare blitt verre og verre.

Det er jo ikke de mest brukte tastene som befinner seg der oppe, ESC, F1, 1 og Q, men når til og med "A" begynte å lage ulyder... ble jeg litt urolig. Begynte å kikke rundt etter mulige måter for å åpne og reparere problemet... uten at det fristet noe særlig.

Helt tilfeldig kom jeg en dag over et gammelt innlegg på et forum som omhandlet nettopp dette, og selv om vedkommende ikke hadde fått noen løsning på sitt problem - fant jeg på en måte løsningen der likevel. I et svarinnlegg ble det nevnt at tastene sannsynligvis stod på en "plate" som var "limt" fast på selv maskinen... og at dårlig liming kanskje kunne være årsaken...

Hmmmm... tenkte jeg og slo av maskinen, plasserte min høyre hånd over tastaturet og trykket det hardt mot underlaget. En gang og noen ganger til siden jeg først var i gang. Deretter noen runder til, rundt kantene, og avsluttet med noen høyre/venstredragninger for å markere hva jeg ville!-)

Og det virket! Plutselig var "svikten" i tastaturet borte, alle tastene gav samme lyd, ingen "smell" ved bruke av "ESC"... Fantastisk! Men at jeg ikke har tenkt på det før?

"Tastaturlyden" er fremdeles like høy dessverre, men noe skal en jo ha å irritere seg over! Ellers får en jo aldri kjøpt seg noe nytt!-)

  06-02-2010

D'ække barebare...

      Tastet ned klokken 21:36:28 og lagret under: 
 • Data

Finanskrisen er over - eller kanskje ikke, de sprenger seg til himmels i Irak og Afghanistan, jordskjelv på Haiti, snøstorm i Washington, fotball på alle kanaler og snart er det OL... Så verden er med andre ord helt normal!

Men likevel er det de små, nære ting som opptar en enkel gutt fra landet! Som hvor raskt - og uten påviselig grunn - enkle ting kan endre seg. Som i dag, da jeg etter å ha installert og testet "den-nye-serveren" ut og inn - for å være sikker på at alt virket umiddelbart! Men som likevel fant ut at den skulle bytte litt rundt på saker og ting da den ble startet opp på sin tiltenkte plass!

PuttyNå hadde den fått det for seg at jeg bare hadde satt inn ATA-disker... selv om den hele tiden hadde jobbet med SATA-disker! Og siden jeg hadde satt opp systemet til å montere den ene SATA-disken på en grei plass i filsystemet - nektet den å samarbeide, naturlig nok siden den ikke fant noen SATA-disker å montere.

Å rote rundt i filsystemet på en Linux maskin er ikke det jeg er mest komfortabel med, og slett ikke fra kommandolinjen - så der stod jeg med en blinkende markør som fortalt meg at jeg måtte gjøre noe... f.eks restarte... som om DET hjalp på problemet!

Skulle til å ta et søk på nettet - men siden det nettet ikke lenger var tilgjengelig siden maskinen som skulle gi meg tilgang nektet å startet var ikke det løsningen heller. Så etter noen små sekunder med tilløp til panikk kom jeg på at jeg hadde brukt en grei kommando noen timer før... og heldigvis "husker" Linuxsystemet slikt ganske lenge! Etter noen trykk på "oppover-pilen" på tastaturet dukket kommandoen opp og jeg fikk tilgang til Nano (ligner på Notepad?), fant den korrekte filen og fikk slettet linjen som skapte problemer. En restart og dermed var jeg "på" igjen.

Nå var det bare å legge inn linjen på nytt, med korrekt disk, og starte på nytt... og dermed var problemet tilbake... I mitt enkel sinn gikk jeg nemlig utfra at diskene i det minste hadde samme "navn", mao at det som før - dvs under testen - var "sdc" nå ble "hdc"... men en skal ikke gå utfra noe når det gjelder data! Maskinen hadde nå funnet ut at den skulle kalle disken "hdb", som egentlig var mer naturlig enn "hdc" - men nok om det. En oppretting til, og SÅ var alt på plass - og alt virket.

Likevel, jeg var ikke helt fornøyd! Og spesielt ikke da jeg seinere testet diskene... Hastigheten var ille, og til SATA-disker å være var det helt... Så har måtte noe gjøres... og det fine med datafeil er at du helt sikkert ikke er førstemann som blir offer for feilen. Etter en tid fant jeg en løsning - igjen noen små bokstaver på en linje, en restart og dermed var ATA-diskene blitt SATA-disker igjen. Og hastigheten kom opp på et nivå som var akseptabelt... tror jeg, er jo ingen ekspert heller, men som du ser ble tallene mye større etterpå - så det må jo bety noe!-)

Før: /dev/hda:
	Timing cached reads:  		2404 MB in 2.00 seconds = 1201.33 MB/sec
	Timing buffered disk reads:  12 MB in 3.59 seconds =  3.35 MB/sec
	
Etter: /dev/sda:
	Timing cached reads:  		2480 MB in 2.00 seconds = 1239.26 MB/sec
	Timing buffered disk reads: 306 MB in 3.01 seconds = 101.79 MB/sec
 

Så - dermed ser alt ut til å virke som det skal - selv om det er noen småting jeg ikke er helt happy med, men så lenge det viktigste virker... får jeg si meg fornøyd så langt...

Hvorfor det ble slik det ble? Tja, hvem vet. En mulighet er at siden jeg tok bort DVD'en (som var en ATA-enhet) var den plassen "ledig" og derfor flyttet maskinen SATA-diskene til de ledige IDE plassene... Sikker er jeg ikke, men det er jo en mulighet...

Hvis du synes alt dette var grusomt kjedelig å lese om... så kan du jo trøste deg med at det nå er slutt!-) Hvis du derimot synes det var riktig så spennende - og skulle ønske det var lenger og mer detaljert... får du smøre deg med tålmodighet, det kommer, det kommer! Følg med så dukker det nok opp under "Prosjekter" skal du se!-)

PS: Det med Haiti er forresten alt for ille å spøke med, beklager det! Ta frem mobilen og ring nummer 820 44 705. Så enkelt er det nemlig å gi 200 kronestykker til Unicef's arbeid på Haiti... og der er det i hvertfall ikke barebare...

  15-12-2009

Ble litt flau...

      Tastet ned klokken 22:47:26 og lagret under: 
 • Data

Som noen av dere kanskje har fått med dere... er jeg litt over middels interessert i data... og liker å pusle og flikke på ting jeg egentlig ikke trenger å fikle med - på ulike maskiner. Stort sett går det greit, etterhvert virker ting som de skal - og innimellom virker det overhode IKKE slik jeg hadde tenkt meg...

Tv-menyI noen kvelder nå har jeg "fiklet" med en pc jeg har koblet opp mot TVen min... en slags MediaPC - som stort sett har fungert som den skal - men bare nesten... Ny maskinvare og dermed var det bare å sette igang med nye drivere og legge inn riktige innstillinger... trodde jeg. En helt "rett-frem" jobb, som ikke skulle ta mer enn noen timer... altså hele kvelden, men noe var skrekkelig galt! Uansett hva jeg gjorde endte jeg opp med et grusomt skjermbilde, teksten var helt uleselig og fargene ble smørt utover i et - for meg - hittil ukjent spekter for en skjerm, det være seg pc eller tv!

Oppdaterte og neddaterte skjermdriverne, installerte Windows på nytt... prøvde andre innstillinger der det var mulig... uten tegn til bedring! Tilslutt konkluderte jeg med at det MÅTTE være den nye maskinvaren som bare ikke virket! Topp altså!

Til slutt var det bare en ting igjen å prøve, bruke en annen tilkobling til TVen... noe som ikke var helt enkelt. Eneste alternativet til jeg jeg hadde - var HDMI tilkobling, og siden TVen min bare hadde en (!) av den typen - måtte jeg i tilfelle bruke Scart-inngangen for å koble til min HD-dekoder... ikke særlig gunstig valg! Men jeg måtte jo få fastslått om det virkelig VAR tilkoblingen som gjorde bilde så hinsides alt jeg før hadde sett!

Men før jeg begynt å røske ut kabler fra både her og der, slo det meg - heldigvis - at jeg måtte foreta noen valg i tv-menyen først. Og det var da jeg ble flau!

Det hadde seg slik at jeg måtte bruke en annen type kabel enn den jeg før hadde brukt til formålet, og dermed hadde det dukket opp endel flere valg i tv-menyen! Som f.eks størrelsen på bildet! Som standard hadde det stilt seg inn på 1024 x 768... som ikke var det helt korrekte siden jeg i Windows hadde stilt oppløsningen til 1360 x 768... ikke rart det ble rare bokstaver og farger på skjermen!

Så - etter å ha valgt korrekt oppløsning i tv-menyen var alt helt perfekt!

Det sies at en lærer av sine feil, så jeg får trøste meg med det... uten at jeg blir mindre flau av den grunn!

  03-12-2009

MAC? På MIN pc?

      Tastet ned klokken 22:33:39 og lagret under: 
 • Data

Som veldig mange andre liker jeg epler, gjerne norske. Saftige og fine, slike vi får om høsten, som en slags takk for at vi holder ut her oppe i nord resten av året... Men, det var ikke slike epler jeg egentlig skulle skrive om, men Apple, eller egentlig MAC...

Mac OS XSå altså, jeg liker utseende på produktene til Apple. Det være seg datamaskiner, telefon eller musikkspiller... og operativsystemet på datamaskinene ser jo også lekkert ut. Hittil har jeg ikke hatt mulighet til å ta skrittet fullt ut, å kjøpe en MacBook bare for å finne ut om det er like bra som det ser ut - ligger litt utenfor min økonomiske ramme... iPhone blir litt i overkant - både økonomisk og i forhold til mitt beskjedne telefonbruk, og siden jeg allerede har en fullt fungerende mp3-spiller synes jeg det er litt for galt å legge den tilside for en Nano...

Siden Apple nå har gått over til å bruke "vanlig" innmat i maskinene sine er det plutselig mulig å installere operativsystemet på maskiner som ikke er laget av Apple... Helt lovlig er det vel ikke det, og tror heller ikke det er mulig - sånn "rett ut av boksen" - i de aller fleste tilfeller. Men hvis du har lovlig programvare og hardware som støttes - kan du få det til.

Så da jeg - for noen dager siden "fant" en fil på en webside jeg "tilfeldigvis" kom innom - med det fristende navnet "Mac OS X - x86" ble fristelsen for stor, et klikk på linken og noen timer seinere lå det en svær iso-fil på harddisken.

Det var ikke "originalutgaven" av OS X, men en "justert" utgave - tilpasset for å kunne installeres på en pc - uten altfor store problemer. Jeg hadde en ekstra harddisk liggende som passet i min bærbare (FSC Esprimo Mobile U9200) og kunne derfor prøve meg frem - uten å være redd for å ødelegge noe.

Etter å ha forvandlet isoen til en dvd var det bare å putte den i maskinen og starte opp. Alt startet som det skulle, installasjonen gikk unna på et blunk - med bare noen få tastetrykk for å hjelpe den videre underveis. En restart, og så rullet oppstartsvideoen over skjermen... Veldig imponerende og jeg trodde et øyeblikk jeg var blitt den lykkelige eier av en MacBook "light"! Helt til det spratt opp et vindu på skjerm som ba meg koble til mus og tastatur!

Det er jo litt merkelig, at begge deler virket under installasjone, men når alt var installert hadde den tydeligvis helt glemt det den hadde brukt før!

Vel, siden det er utrolig kjedelig å måtte koble til et tastatur og mus på en bærbar, og jeg ikke godt kunne kontakte Apple-support - avsluttet jeg eksperimentet der. I slike stunder er det fint at en har internett, det finnes som regel løsninger på det meste der ute... Så etter å ha "lest meg opp" noen dager fulgte en ny installasjon, men denne gangen fant jeg knappen merket "tilpass" underveis og fikk satt kryss på etpar nødvendige steder... slik at jeg kunne bruke både tastatur og pekeplaten da jeg kom til skrivebordet igjen.

Denne gang kom jeg altså helt i mål, ble til og med fotografert underveis, et profilbilde direkte i oppstarten. Det som derimot ikke virket - var nettverket. Ikke kablet nettverk, og ikke trådløst! Kjedelig - for når ingen av dem virker blir en litt "låst" inne. Som sagt finner en ofte løsninger på internett - og i mitt tilfelle var svaret så enkelt som at det ikke fantes noen løsning på mine to problem.
Nå kom jeg meg på nettet til slutt, men å koble seg opp med blåtann via mobilen blir faktisk litt for tungvint, og jeg fikk likevel ikke tilgang til det som var viktigst for meg - resten av hjemmenettverket mitt...

( Joda, jeg vet om flere måte jeg KUNNE ha fått tilgang dit så du trenger ikke sende meg meldinger om det, men det blir litt for omstendelig til mitt bruk... ) 

Bortsett fra det? Joda, det ER "stilig", lekkert å se på, artig å bruke og det virker å være både raskt og enkelt. Litt plunder å finne frem naturlig nok, det er jo noe annet enn Windows - men prinsippet er i bunn og grunn det samme. Programmene har andre navn noe som heller ikke et noe stort problem. Inntrykket etter noen kvelders "fikling" er positivt, men bortsett fra utseende... Du må jo - uansett system - klikke på de samme tastene for å skrive et brev - og bildene ser like ut uansett hvilket operativsystem du bruker...

Nå kan det selvsagt være fordeler med en ekte Mac jeg ikke har fanget opp i mitt lille forsøk, men jeg er ikke blitt "frelst" under forsøket. Når jeg tenker meg om valgt jeg etter en stund bort mange av de "stilige" detaljene som fantes i Windows XP... så å skifte operativsystem bare på grunn av et "stilig utseende" er vel ikke grunn nok...

Men hadde nettverket virket - helst det trådløse - ville jeg fått en bedre opplevelse og kunne vurdere resten med et litt åpnere sinn... Så hvis du som leser dette "tilfeldigvis" har en løsning som passer til min maskinmodell, mitt trådløse nettverkskort (Intel PRO/Wireless 3945ABG) og/eller nettverkskortet (Marvell 88E8055 PCI-E) må du bare ta kontakt! Men inntil jeg hører fra deg - sier jeg meg ferdig med Mac for denne gang og lar reservedisken være reservedisk... til neste forsøk!

  01-12-2009

Omsider fornøyd!

      Tastet ned klokken 15:28:04 og lagret under: 
 • Data

Og hvis du lurer på hva jeg er fornøyd med... Windows 7 selvsagt! Hva ellers!-) Og hvis du fremdeles ikke fatter hva jeg prater om - er sannsynligvis ikke dette innlegget noe for deg...

Joda, må medgi at jeg har vært veldig avventende Windows 7, de fleste (?) har jo vært det etter den forrige utgaven. Vista har jeg aldri hatt på noen maskin, bortsett fra en liten test... og de få maskinene jeg har hatt "oppdrag" på - har ikke nettopp gitt meg lysten til å ta den i bruk. Så jeg har som så mange andre fortsatt med XP, og har vært fornøyd med det - så slik sett har jeg ingen grunn til å skifte til noe nytt...

Windows 7Rent bortsett fra at det er noe nytt da!-) Så derfor prøvde jeg Windows 7 da det var mulig å få tak i den som betautgave - og den siste RC1 utgaven. Og jeg ble altså positivt overrasket - på mange måter! Å installere den var en drøm, det gikk raskt og problemfritt, og alt virket - rett ut av boksen. Likevel var jeg litt tilbakeholden - det var jo ikke HELT sikkert at den ferdige utgaven var like bra...

Når jeg nå har fått den endelige utgaven (64bits utgaven) på laptoppen min - kan jeg bare fastslå at ingenting er blitt verre... for å si det slik. Laptoppen min - en Fujitsu-Siemens (FSC) Esprimo Mobile U9200 - er ikke helt ny, men heller ikke direkte gammel, men har ikke hatt noen problemer med å få ting til å virke. Ingen drivere som måtte oppdateres, ingen innstillinger som ikke virket...

Forresten, det siste er vel ikke helt korrekt. Det er knapper/funksjoner som ikke virker på samme måten som når jeg kjører XP - men selve funksjonen virker - og det er jo det viktigste. Grunnen til at det ikke virker på samme måte - er at FSC ikke har tatt seg bryet med å lage programvare/drivere for Windows 7. Men det eneste jeg synes er litt ugreit - er at knappen for å velge trådløse nettverk virker lenger. På XP trykket jeg på knappen og fikk opp en liten boks hvor jeg kunne velge om jeg ville aktivere eller deaktivere WLAN og/eller Bluetooth. Nå må jeg bare trykke i måfå... eller la være å trykke i det hele tatt og har begge deler på hele tiden...

Hadde litt problemer med å få printeren min til å virke, men siden det er en steingammel HP LaserJet 6L - var det kanskje ikke mer enn jeg kunne forvente. Likevel, jeg fikk det til tilslutt - og største problemet var å finne frem på supportsidene til HP for å finne de korrekte opplysningene. Måtte også google endel før jeg fant ut hvordan jeg skulle få det til - og på det område kan jeg ikke skryte av W7. Måtte foreta en helt unødvendig omvei før jeg fikk den dit jeg ville... men så lenge den virker etterpå er alt greit. (Hvis du har samme problemet - det finnes altså løsninger på nettet - og finner du ikke ut av det... kan du få lov til å kontakte meg... 

Det er jo selvsagt mye som er forskjellig fra XP, men det meste er gjennkjennelig og greit å finne frem i. Og det går så utrolig "glatt" liksom... Det mest overraskende er at programmene jeg har - starter opp så kjapt. Firefox spretter opp umiddelbart, mens det på XP brukte litt tid til å tenke seg om...

Så alt i alt: Microsoft ser ut til å ha gjort det korrekt denne gangen, og Windows 7 anbefales... hvis du ønsker deg noe nytt og pent og har en maskin som ikke er altfor gammel... Har du en eldre maskin med litt for gamle komponenter - kan det være du får litt problemer...
Eller hvis du har endel gamle programmer du bare "MÅ" ha. Du kan nemlig få litt problemer med å kjøre disse... så du bør teste det først... Du kan selvsagt kjøpe en utgave som lar deg kjøre en XP-utgave i tillegg, eller installere begge to på maskinen slik at du kan velge XP eller W7 utfra hva du skal gjøre. Personlig synes jeg det er noe herk med dualboot... men det er nå en mulighet da.

Tror likevel jeg vil beholde XP på min stasjonære maskin... inntil videre.
For det første har jeg så utrolig mange programmer installert og jeg aner ikke om de vil kjøre på W7.
For det andre har jeg endel hardware som jeg i tilfelle må lete opp og installere nye drivere til - som kanskje ikke finnes...
Og for det tredje: Den fungerer utmerket, går raskt og stille uten en eneste feilmelding... Den bare "virker" - hver dag, hele gang, hele tiden... så jeg våger ikke å røre en eneste ting!

  25-09-2009

Litt skryt skader vel ikke...

      Tastet ned klokken 22:09:25 og lagret under: 
 • Data

En gang i løpet av sommeren en gang kom et kraftig tordenvær innover byen, og på et av stedene den passerte traff lynet det som var å treffe - virket det som. Et helt nabolag ble utslettet - eller i hvertfall det som var av elektriske apparater. Eller - endel av den typen - en må jo alltid trekke fra litt i historiene en hører.

hp-supportMen uansett, et av apparatene som ble skadet var en HP printer, og den dukket etter en stund opp på jobben. Den stod egentlig ikke i veien, men var utrolig irriterende å ha stående der.

Det viste seg at eieren hadde værti kontakt med det som var av support - men på de gale plassene viste det seg, og telefonsupport til HP gav ingen resultater... Årsaken til det kan jo ligge på begge sider, uten at jeg skal gå inn på det her!-)

Nå dekker vel neppe produktgarantien lynnedslag i det elektriske anlegget, det går vel heller på innboforsikringen, men så billige som slike apparater er kommer det jo ikke over egenandelen. Så slik sett hadde nok vedkommende funnet den riktige løsningen: Kjøpe en ny printer!

MEN - altså, jeg har vondt for å kaste ting som i utgangspunktet ser helt ubrukt ut... så jeg tok den med meg hjem. Pakket den ut og plugget strømkabelen inn. Og helt som eieren hadde sagt: Den virket ikke. Det var rett og slett ikke lys i strømadapteret.

En kjapp mail til HP-support, hvor jeg beskrev problemet, svarmail dagen etter - kunne jeg sende kopi av faktura? Ny mail til HP-support med kopi av faktura, og noen dager etter lå en ny strømadapter i postkassen min.

Dessverre var ikke det løsningen heller, det kom strøm dit, men ikke til printeren, bare et lite blink - og så ble alt svart.

Ny mail til HP-support med beskrivelse av hva som skjedde - eller rettere sagt: Det som ikke skjedde. Svar derfra dagen etter: "Dette var nytt, har aldri vært borti det problemet før! Løsningen bli at vi sender et erstatningsprodukt!"

Slett ikke ille, ingen beskjed om å levere printeren til et verksted for å fastslå hva årsaken kunne være. Kanskje ikke så rart når en tenker på prisen på en servicemann i en time! Ca to printeren av samme typen!

Da erstatningsproduktet fra HP dukket opp, levert på døren av UPS - dvs Bring - direkte fra Tyskland, viste det seg i tillegg å være en nyere utgave... og den virket! Skal innrømme at jeg kjente et lite stikk av dårlig samvittighet da jeg pakket den opp, jeg hadde jo ikke nevnt med et eneste lite ord at det muligens  kunne være tordensværet som var årsaken... Men jeg er jo ingen teknikker - og det var opptil flere elektriske apparater i huset som IKKE hadde sluttet å virke, så...

Greit, denne supportsaken var kanskje litt på kanten fra min side, men det er ikke første gangen jeg benyttet meg av tjenesten. Både telefon og mail har fungert like godt hver gang og jeg har alltid blitt fornøyd med resultatet.

I motsetning til supporten på min bærbare pc, som er virker å være fraværende. Det firma har et forum hvor en kan stille spørsmål - men de eneste som svarer - er andre brukere med samme type problemer! 

Så - hvis du trenger en printer og vil være sikker på at du får support hvis du trenger det - velg HP. Det er lite trolig at du opplever problemer, men hvis du gjør det - så får du hjelp!

Noen som trenger en All-in-One printer?

  24-01-2009

Feil på disken...

      Tastet ned klokken 22:58:20 og lagret under: 
 • Data

Det måtte jo skje før eller siden, et aldri så liten diskhavari... og nå tenker jeg ikke på min egen harddisk - takk og lov - men rett og slett på en slik du har inne i pc-en din. Jeg bruker vel pc-en min mer enn gjennomsnittet, så egentlig er det utrolig at det ikke skjer oftere enn det har gjort hittil. Men nå var altså tiden inne - og plutselig - uten forvarsel - var en 200GB disk forvandlet til 32...

Harddisk crashNår jeg tenker meg om så er det utrolig lenge siden jeg har hatt en disk som har kranglet, sannsynligvis fordi jeg har byttet ut diskene med jevne mellomrom, og i tillegg har passet godt på dem når de var i drift.

Som regel får du visse forvarsel om at noe er i ferd med å skje, litt skraping, det begynner å gå tregt når maskinen skal hente ut data... men denne gangen skjedde det uten noe som helst indikasjon om at noe var galt.

Vel, på en måte fikk jeg et lite forvarsel, fikk problemer da jeg skulle kopiere noen mapper over på den... Mappestrukturen som skulle kopieres var nok litt i overkant lang - og der "skar seg" der. Resultatet var at jeg ikke engang klarte å slette hverken mapper eller filer, uansett hvordan jeg prøvde.

Etter litt testing fant jeg ut at løsningen på det problemet måtte være å formatere disken på nytt, men før jeg gjorde det måtte jeg tømme disken for det som kunne reddes...

Og da alt var kopiert ut - startet problemene for alvor. Disken var montert i et eksternt kabinett, koblet til pc-en med usb, og muligens var det det feilen oppsto. Ikke vet jeg men da jeg skulle formatere den var den plutselig bare på 32GB. Demonterte den der og koblet den til internt - men fremdeles manglet jeg 168GB.

Diskprodusentene har som regel greie testprogrammer for harddiskene sine, og Samsung var ikke noe unntak i så måte... men resultatet var ikke særlig overbevisende. En evighetstest fastslo bare at det var en feil, men ingen forslag til hva jeg skulle gjøre med saken. Den vise korrekt størrelse på disken - men klarte ikke å "hente frem" alt sammen.

Nå koster ikke en ny disk all verden, så den enkleste løsningen hadde vært å demontere den og la den ta veien til kommunens søppelanlegg. Men det er jo fryktelig irriterende da, å kaste noe uten å være sikker på om den virkelig var helt ødelagt - eller det bare var jeg som ikke hadde funnet feilen. Så derfor ble det noen timer med heftig feilsøking før jeg omsider - ved hjelp av et lite program jeg fant på nettet - omsider fikk frem all 200GB.

Programmet virket greit nok, et lite trykk på en knapp så hadde det satt disken tilbake til korrekt størrelse. Problemet var at jeg måtte starte maskinen på nytt - og dermed var alt tilbake til det normale igjen... eller unormale da... Først da jeg kjørte programmet og trikset litt på egenhånd før jeg startet maskinen på nytt - fikk jeg maskinen til å "beholde" innstillingene etter en restart.

Nå har jeg kjørt minst 3 ulike testprogrammer - og fått "Godkjent" på alle tre, og disken har all den plassen den i følge etiketten skal ha. Likevel må jeg nok innrømme at jeg ikke kommer til å bruke den til lager for filer jeg er redd for å miste... Med andre ord - det meste jeg har på maskinen!

Og da lurer du sikkert på hvorfor jeg brukte så lang tid på å "redde" den - siden jeg ikke lenger våger å bruke den? Tja, du kan godt spørre, men noe godt svar kan jeg egentlig ikke komme opp med. Jeg lærte jo litt underveis - så helt bortkastet var det jo ikke... tror jeg...

  14-12-2008

Ikke lenger trådløs...

      Tastet ned klokken 23:19:48 og lagret under: 
 • Data

Det er egentlig rart hvor fort en venner seg til ting... og hvor raskt en savner den samme "tingen" når den blir borte! Og det som er blitt borte for meg nå er altså noe så bagatellmessing som det trådløse nettet!

Frem med kabelen igjenDet er jo ikke SÅ lenge siden nettverk i hjemmet var en luksus, og i beste fall bestod av en kabel som gikk fra pc til pc, med T-ledd og greier... et forferdelig opplegg når jeg tenker på det. Så kom det HUB og Cat5 og det som bedre var, oppkoblet til Internett og verden åpnet seg for våre føtter... eller maskiner.

Da husholdningsbudsjettet omsider godkjente innkjøp av en - til den tid å være - liten bærbar, ble den i første omgang koblet opp til verden med en kabel... noe som egentlig ikke var så veldig praktisk. Du blir på en måte ikke særlig mobil når du sitter omkranset av ledninger på alle kanter, så derfor tok det ikke lang tid før husholdningsbudsjettet gikk i minus - i bytte mot en søt, lekker sak som gav meg trådløs tilgang til det meste!

Og så har den igrunn stått der, blinket litt i ny og ne og tatt unna det som var av trådløs trafikk fra et varierende utvalg av bærbare maskiner som måtte befinne seg i huset. Har aldri hatt noe problemer med den, så derfor hadde jeg nesten glemt at det befant seg noe slikt i heimen! Har det vært noe problem med nettet - har det som regel vært Telenor eller CanalDigital som har tullet med meg... og en sjelden gang gatewayen min.

Men altså - i de siste ukene har det gått usedvanlig tregt når jeg surfet trådløst... faktisk så tregt at jeg til tider har gitt opp. Det har jo ikke stått om livet, og dessuten kunne jeg bare gå til min stasjonære hvis jeg "måtte" på nettet. Og siden jeg i dette tidsrommet stort sett har befunnet meg foran den stasjonære - så har jeg rett og slett ikke tenkt så mye over saken...

Helt til fredag kveld, da jeg hadde satt meg godt til rette i sofaen for å kose meg på noen utvalgte sider på nettet. Det var DA jeg fant ut at noe måtte være galt! Når det tar en EVIGHET før en side blir ferdig lastet... og samme siden spretter frem på maskinen ved siden av... da er det noe som ikke helt stemmer. Noen raske tester seinere hadde jeg noen utrolig fascinerende resultater: Hastigheten fra meg til verden var 10 ganger høyere enn motsatt vei! Hadde det vært omvendt ville alt vært noenlunde normalt!

Utrolig kjedelig egentlig, og selv om jeg bare kunne plugge inn en kabel - så ble det ikke det samme. Skal det være trådløst - så skal det være trådløst! Det er ille nok å måtte plugge inn strømkabelen når maskinen går i svart - men det er en helt annen sak! Dessuten varer batteriet mitt fremdeles bortimot fire timer før jeg må "kables".

Så isteden for en "kosekveld" på nettet ble det "utvidet feilsøking" - uten at det hjalp så veldig mye. Selv etter noen timer med tester og skifting av kabler og porter, prøving med 3 ulike bærbare var resultatet det samme - og konklusjonen den samme: Den søte lekre saken i hylla var forsåvidt fremdeles like søt og lekker, men den gjorde ikke jobben sin lenger, tiden var inne for utskifting!

Lurer litt på om jeg begynner å gå lei data? Det var grusomt kjedelig å begynne å lete etter den beste, billigste, enkleste, mest holdbare... "boksen" på nettet! Det er jo blitt så mange å velge mellom!
Tror nesten jeg må sove på det... og det klarer jeg jo helt fint fremdeles, med eller uten tråd!

  21-05-2008

Gudene vet hva de gjør her...

      Tastet ned klokken 22:30:28 og lagret under: 
 • Data

Spioner - eller "speidere" er vel kanskje mer korrekt - er stadig vekk innom siden min! Hva de gjør her er må gudene vite, men noe må de jo finne siden de stadig vekk kommer igjen - og bruker SÅ mye tid som de gjør.

SpionGreit nok, de er "roboter" og gjør bare det det har fått beskjed om å gjøre, men likevel! En skulle jo tro at de som hadde programmert disse "bottene" kunne gjøre de såpass intelligente at de tok lett på en side som min. Selv om jeg har lagt klare og tydelige retningslinjer i "robot.txt" filen - som de så langt jeg ser holder seg til - bruker de uforholdsmessig mye tid her.

Ikke det at det gjør meg noe, men så ivrig som de er skulle en jo tro at antall "normale" besøk ville bevege seg oppover for hver dag som går... noe det ikke gjør. Jeg HAR "normale" besøk også - det er ikke det, men det står liksom ikke i forhold til alle besøkene fra Google!
Dessverre - eller heldigvis - alt ettersom...

De besøkene jeg liker minst er likevel disse som driver og fyller skriver kommentarer på endel utvalgte plasser, det være seg gamle blogginnlegg, foto eller kunstgalleriet. Hvorfor noen tror at bloggen min er et egnet sted for å reklamere for viagra og andre tvilsomme potensfremmende midler, penisforlengere eller private soveromsbilder av Britney Spears(!) overgår min forstand, og der kommer dette med intelligensen inn igjen.

Det er altså mulig å lage robotprogram som klarer å fylle ut et skjema på nettet automatisk, men klarer likevel ikke å gjøre det såpass smart at de finner sider hvor reklame for slike produkter ville hatt en viss effekt! Plagsomt er det uansett; å renske bort uønskede kommentarer fra databasen er ikke akkurat det gøyeste jeg vet!

Så - da må jeg vel finne på noe lurt igjen da, for å holde i hvertfall den type roboter borte. Så får heller de andre - de "snille" - holde på med det de gjør, hvis de synes det er gøy så gjerne for meg...

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!