: som dagene går.. <-- -->

  13-02-2012

På en benk i Alghero...

      Tastet ned klokken 22:12:54 og lagret under: 
 • Foto

De siste ukene har jeg tilbrakt sammen med en liten gruppe eldre mennesker på en benk i Alghero! Ja, ikke sånn bokstavelig altså, de har vært på benken i Alghero mens jeg har vært på stolen foran skjermen. Eller de har jo egentlig vært på harddisken i pcen min, som to bilder jeg ikke helt fant ut av... før nå.

Alghero har... alt igrunn, men her skulle jeg skrive at de har en fantastisk strandpromenade! Fint å se på, fin å gå på, fin å bare "være" på. Og denne kvelden var "alle" ute, unge og gamle, turister... ja, men faktisk en overvekt av fastboende. En fin og varm kveld, akkurat passe varm, akkurat passe lys... en perfekt kveld til å bare slentre sakte gjennom folkemengden.
Til tross for masse mennesker overalt - var det god plass, ikke trengsel eller mas... Heldig for meg - som ikke engang orker å gå gjennom Markens en stille sommerdag!

BenkOg det var altså på en benk (IKKE den på bildet her) midtveis på denne strandpromenaden de satt, en mann og tre damer litt over livet middagshøyde. Damene sludret sammen som damer gjør, mens mannen hadde snudd ryggen til mens han kikket på livet... og hadde helt tydelig ikke lyst til å verken høre eller delta i sludringen.

Greit, det var jo egentlig ikke noe uvanlig med noen av dem, en gruppe gamle mennesker på en benk! Men på en eller annen måte jeg ikke helt klarer å forklare - formidlet det mye av det jeg forbinder med Alghero - og den delen av Sardinia jeg kjenner. Og siden jeg ikke helt klarer å forklare det - kan du få lov å tolke det på den måten du vil;-)

Jeg bare MÅTTE ha et bilde, og fikk heldigvis knipset to! Å fotografere mennesker på gaten er ikke min sterkeste side, så jeg prøvde å gjøre det mest mulig diskret... noe kamera mitt heldigvis gir meg mulighet til. Det har dreibar skjerm slik at det for andre kan se ut som om jeg bare sjekker det jeg har PÅ kamera, mens jeg egentlig tar bilder.
Fikk altså to bilder, og godt var det - siden jeg ikke hadde klart å få alt med på noen av dem! Det er ikke SÅ greit å smugfotografere mens det går mennesker frem og tilbake foran motivet hele tiden! Men - ved å bruke begge bildene fikk jeg nå tilslutt "hentet inn" det som manglet på det ene fra det andre slik at det ble noenlunde slik jeg hadde tenkt meg.

Deretter begynte jobben med å få vekk alt jeg egentlig ikke ville ha med på bilde... All trafikken bak... som jeg ikke hadde sett der og da! Skal ikke gå gjennom hele prosessen frem til ferdig bilde, men det tok noen uker før jeg fikk det omtrent slik jeg ville ha det... og slik jeg egentlig hadde "sett det" da jeg knipset.

Ble sånn noenlunde fornøyd med resultatet selv om jeg fremdeles ser noen små områder jeg kunne ha jobbet mer med! Men, fant ut det var på tide å la gamlingene sitte i fred mens jeg fremdeles hadde et positivt syn på det hele;-) Hva du mener om bilde  kan du jo si under bilde hvis du vil... men du trenger selvsagt ikke si et eneste ord om saken:-)

  18-01-2012

Et bilde er et bilde?

      Tastet ned klokken 22:05:39 og lagret under: 
 • Foto

Som du sikkert har hatt en liten mistanke om: Jeg litt glad i å fotografere... og leke med bildene på pcen etterpå. Bildene - både før og etter at jeg har "lekt" meg - er ærlig talt ikke noe å hoppe i taket for, såpass selvinnsikt har jeg jo;-) Men av og til blir det ikke så verst, av og til blir det ganske bra... og av og til får jeg fikset til noe ganske ok på pcen også. Men uansett, det viktigste er at jeg har det gøy underveis.

Lite bilde i glass og rammeMen så, innimellom - får jeg til noe helt fantastisk! Noe som får meg til å lene meg tilbake i stolen foran skjermen og si: "Så FLINK du er! Herregud så fint det ble!" Eller tøft, stilig, nydelig, bra... alt ettersom. Poenget er at jeg blir ekstremt fornøyd med meg selv... og kan gå i dagevis og beundre resultatet! Ikke noe galt i det, av og til må en jo få lov å være fornøyd med eget arbeid også;-)

Vel, vanligvis blir jeg mer dempet etter som dagene går... og havner vel til slutt på at det igrunn ikke var så ille, men tross alt ikke SÅ fantastisk. Litt over det jevne altså! Men, og nå begynner jeg å nærme meg poenget - av og til hender det at jeg er så fornøyd at jeg etter en stund finner ut at mesterverket bare MÅ opp på veggen! I stort format! Med passepartout og greier! Og det er da bildet begynner å forvandle seg fra et "mesterverk" til et stort problem!

For etter at jeg har "lekt meg ferdig" - sitter jeg selvsagt aldri igjen med en standardstørrelse på bildet. Dermed må jeg begynne å lete etter et format som passer sånn noenlunde, og når jeg finner det - må jeg fylle ut den ledige plassen med hvitt!
Og så alle disse ulike innstillingene jeg ellers ikke tenker så mye over... som "printsize", dpi, fargeprofil osv. For selv om bilde dekker skjermen i "normal" oppløsning (og jeg har STOR skjerm), er det ikke sikkert at det blir noe større enn et A4 ark når det printes ut.

Og så fargene da, som jeg egentlig aldri helt kan være sikker på blir slik jeg ser det foran meg på skjermen!

Joda, jeg VET det finnes måter å få skjermen til å vise "riktige" farger... men for det første koster det litt i overkant for mitt bruk, og for det andre er jeg ikke sikker på at det jeg bestiller likevel ville blitt helt lik det jeg ser på skjermen... og hvorfor da kalibrere skjermen?

Når utskriftsjobbene mine krever større ark enn A4, bruker jeg som regel å la bestillingene gå over nettet, faktisk lettere det enn å gå fra butikk til butikk i byen. Og resultatet blir som regel like bra... eller dårlig, alt ettersom. Men til å være så "enkle" bestillingsrutiner... kan det jaggu bli komplisert nok. Eller muligens det er mine størrelser som gjør det hele så komplisert? Sist brukte jeg flere dager før jeg og "programmet" omsider ble enige! Eller såpass enige at jeg omsider våget å trykke på "Bestill" knappen...

Så er det bare å gå hvileløst rundt og vente til hentelappen havner i postkassen. Som regel er resultatet ikke så veldig langt unna det jeg bestillte, men når det først er det... så er det VELDIG langt unna! Spesielt bilder som inneholder sterke farger... disse har av en eller annen grunn en tendens til å bli forsterket. Av den grunn er det ikke alltid at mine mesterverk havner på veggen... men i et papprør på loftet et sted!

Utfra det jeg har beskrevet over - forstår du kanskje at når jeg omsider får bestilt bilde , og fått det hjem... er jeg egentlig ganske lei hele bildet... så da gjør det ikke så mye om det havner på loftet likevel. Men hvis det blir noenlunde slik jeg forestilte meg... begynner problemene med å finne en ramme som passer, med tilhørende passepartout... Heldigvis finnes det gode rammeverksteder i byen... billig er det jo ikke, men et "mesterverk" er nå engang et "mesterverk"...

Etterpå håper jeg selvsagt at det skal gå lang tid før jeg finner ut at det egentlig ikke VAR noe "mesterverk" likevel!

Men bevares, det letteste er naturligvis å sette ramme på bilde på skjermen... og beundre det der! Der har jeg full kontroll med både størrelse, passepartout og rammevalg... og så er det jo MYE billigere!

  08-04-2009

Hadde jeg bare...

      Tastet ned klokken 21:13:09 og lagret under: 
 • Foto

Det et mange år siden jeg fikk mitt første kamera - et fantastisk speilrefleks av merket Petri, ubehagelig mange år siden faktisk! Hadde tenkt (drømt) om det ganske lenge, og etter to fotokurs i militæret (ja, det er SÅ lenge siden) var jeg klar for det meste!

gamle bilderSiden jeg hadde drømt om det så lenge - var jeg overfylt av teori, og kunne det aller meste. Hvilke film jeg skulle bruke, hvordan bildene skulle tas, hvilke motiver som var "in", teknikker, papir, blenderåpning, hastighet, ISO... Det skulle være svart/hvitt, det skulle fremkalles selv, og selvsagt skulle bildene lages i eget mørkerom!

I dag hentet jeg frem permen med negativer fra dengang... og etter å ha kikket gjennom alle arkene kan jeg trygt fastslå at det er langt mellom blinkskuddene. Og jeg kan likegodt innrømme for meg selv og hele verden... at selv om jeg kunne "alt" i teorien, så hadde jeg en veldig lang vei igjen å gå før jeg ville fått det ut i praksis.

Motivene er for så vidt ok, og kunne i noen tilfeller blitt ganske brukbare bilder. Det er mer teknikken i mørkerommet som har sviktet meg, eller jeg som ikke helt har fått med meg alle de små detaljene som må oppfylles for å få et brukbart resultat...

Egentlig er det jo litt søtt da, når en tenker tilbake på den tiden... Jeg kunne jo så UTROLIG mye... og mestret ALT! Dengang da det var nok med en gjennomlesing av teorien - så var alt på plass på harddisken. Trodde jeg naturligvis!
Hadde jeg bare hatt samme troen og pågangsmotet nå... for ikke å snakke om lysten og viljen!

Men hadde jeg nå i det minste levert filmene til fremkalling... i isteden for å gjøre det selv... Da ville jeg i det minste ha hatt negativer som kunne brukes fremdeles, og det hadde vært mulig å bruke noen av dem. Kanskje ikke "blinkskudd" og langt i fra mesterverk, men innimellom kan jeg skimte motiver som slett ikke var så ille...

Kan fremdeles huske det var gøy, både å ta bildene og å jobbe med dem i ettertid - i mørkerommet. Men hvis jeg skulle velge - så må jeg nok tilstå at jeg ikke ville ha valgt bort mitt digitale kamera. Og mørkerommet er mye mer behagelig i dag, når jeg kan sitter foran PCen med musikk på øret og plukke fritt mellom programmer og effekter - uten at det koster en formue i papir og kjemikalier!

  03-01-2009

men nå har den stått opp...

      Tastet ned klokken 22:32:00 og lagret under: 
 • Foto

Solen altså! Ikke så rart det heller, den pleier jo å gjøre det når det kommer en ny dag... og siden det ble slik en fin dag ble rastløsheten for stor, jeg måtte ut, røre på meg... I dag holdt det altså ikke å "røre seg" rundt i huset, etter en støvsuger!

Det virkerNei, solen var fin, himmelen var fin, temperaturen var fin... og jeg er blitt fryktelig lei av å se på vintersport på tv - så derfor rasket jeg med meg kamera, hoppet i bilen og satte kursen mot havet.

Kanskje ikke det mest opplagte valget en vinterdag, men siden bakken fremdeles er rimelig snøfri på mine kanter av landet var det ikke et vanskelig valg. Litt rart å gå på slike "sommersteder" på denne tiden av året, når det ligger is der en for ikke så lenge siden lå og svettet i solen...

Nja, når jeg tenker meg om så er det vel ikke SÅ rart, det ligger jo snø på verandaen mitt hver vinter også... men du forstår hva jeg mener.

Men altså, turen gikk til havet - og som sagt hadde jeg kamera med meg. Som jeg visstnok har nevnt noen ganger - har jeg hatt litt problemer med det kamera og måtte bare sjekke om det virket fremdeles eller ikke. Noe det dessverre gjorde!

Dessverre - fordi jeg nesten hadde klart å overbevise meg selv om at jeg måtte ha et nytt kamera - ett som virket. Men i løpet av denne lille fotoutflukten hadde jeg ikke et eneste lite problem, bortsett fra at jeg begynte å fryse på fingrene... og det kan jeg jo strengt tatt ikke beskylde kamera for. Likevel regner jeg med at lysten på noe nytt dukker opp om ikke så lenge, får bare håpe været tillater en liten fotoutflukt da også!-)

Egentlig er det bare to spørsmål du trenger å besvare når du vurderer å kjøpe noe nytt - datautstyr eller som i dette tilfelle - kamera:

1: Tar du SÅ mange bilder at du kan forsvare å kjøpe et nytt til seks store lapper?
	Svar: Nei!
2: Spiller det EGENTLIG noen rolle? 
	Svar: Nei!

Og dermed har du lagt den diskusjonen dø, og kan gå over til å vurdere hvilke kamera du skal gå til innkjøp av. Hvis du da ikke sliter med et greit kamera allerede - som fremdeles virker!

Resultatet av fotoutflukten min i dag finner du her og her. Og etter den turen var rastløsheten som blåst bort og de neste timene ble tilbrakt foran en monitor - med fin musikk på øret og Paint Shop Pro (blant annet) på skjermen. 

  26-11-2008

Omsider ferdig?

      Tastet ned klokken 22:07:06 og lagret under: 
 • Foto

Synes du det er litt lite aktivitet på sidene mine for tiden? Du har helt rett! Er så opptatt med å skanne gamle negativer at jeg nesten ikke får tid til annet!-)

NegativerNeida, fullt så galt er det jo ikke, får jo tid til litt annet også mens skanneren går. Som å mekke litt på andres websider, rydde bort gamle aviser fra bordet i stua, vaske opp, jobbe... alltid noe som skal gjøres!

Men skanneren går altså, og sakte men sikkert har jeg kommet meg gjennom bunkene med gamle negativer jeg hadde funnet frem. I går kveld kom siste stripen ut av skanneren og jeg kunne puste ut, endelig ferdig! Lurte litt på om jeg like godt skulle pakke skanneren vekk med en gang, men lot det være. En dag til eller fra spiller jo ingen rolle heller!

Og godt var det, for i kveld kom jeg over enda en bunke med negativer, i en eske som en gang hadde blitt satt til side - til jeg "fikk bedre tid..."
Tja, om jeg har bedre tid nå vet jeg nå ikke, og hvorfor jeg på død og liv skulle kikke i den esken har jeg heller ingen god forklaring på... men når jeg nå fant disse kan jeg jo ikke bare "overse" dem heller.

Mange fine bilder, så for så vidt var det jo ingen katastrofe, men hadde tenkt å begynne å gjøre noe litt annet også... som å pakke vekk skanneren! Nå TRENGER jeg jo ikke nødvendigvis skanne fortløpende hele tiden heller, kan jo ta en pause - klart det.

Men så var det dette med halvgjort arbeid da... og det hadde jo vært fint med et ryddig hus til jul... Så skulle det bli litt lenge mellom innleggene her - så vet du nå grunnen...

  09-11-2008

Omsider kommet igang...

      Tastet ned klokken 14:35:08 og lagret under: 
 • Foto

Det var denne tidsklemma da! Med å ha en forventning til fullført gjøremål hengende over seg... med derpå følgende dårlig samvittighet for aldri å få gjort det!. Slik har jeg hatt det en tid nå, med en haug av gamle negativer jeg skulle ha skannet over til harddisken min!

FilmstripeMen nå har jeg omsider kommet igang! I snart ett år har jeg hatt skanneren stående klar, negativene noenlunde sortert i rekkefølge, det var bare å komme i gang. Men selv om det altså er noe jeg vil og har lyst til - så er det altså ikke så utrolig morsomt når jeg holder på. Nå er jeg omsider kommet i gang - og når jeg først er kommet over den terskelen...

Vel, starten var forresten ikke helt grei! Skanningen består av å putte en remse med negativer inn i skanneren, foreta noen justeringer og trykke på "Start" - og etter noen lange minutter er fire bilder overført til harddisken og skanneren er klar for en ny remse. I teorien altså, men i praksis fikk jeg mer og mer problemer etterhvert som tiden gikk. To bilder, så ble det feil med skanningen. Ett bilde,så ble det programfeil. Så ble det feil ved lagring av bildet. Så mistet jeg forbindelsen med skanneren.

Jeg forsøkte å feilsøke, men det var slett ikke så lett å fastslå hvor feilen lå. Det kunne selvsagt være skanneren, kabelen, usb-porten, maskinen - eller programvaren. Eller harddisken. Eller en kombinasjon. Så etter noen forsøk med ulike usb-kabler, testing av ulike usb-porter, koble fra alt annet som gikk på usb-portene og re-installere programvaren på nytt... var jeg like "grønn" som da jeg startet.

Og så klikket programmet! Uansett hva jeg gjorde etterpå var det ikke mulig å få det i gang igjen!
Typisk!

Så var tiden inne for å hente frem gammelt utstyr, altså min gamle bærbare... som jeg hadde pensjonert for noen måneder siden. Og utrolig nok - den "spiste" alt jeg gav den. Programvaren startet som det skulle, skanneren hadde ingen kontaktproblemer og lagringen gikk som en lek. I tillegg gjorde den jobben raskere enn maskinen jeg hittil hadde brukt, en maskin som skulle være raskere på alle måter!

Men pytt, hva gjør det - så lenge jobben blir gjort. Og som en ekstra bonus kan jeg nå jobbe med andre ting på den - uten at hele skanningen går i stå!

Som du forstår er jeg altså i full gang med å fylle harddisken med gamle bilder, og så raskt*) som det går å skanne en film på 36 bilder er jeg nok ferdig med jobben sånn rundt påsketider!

* [ Å skanne en normal stripe med fire bilder på tar 15 minutter - fra start til slutt... så en film med 36 bilder tar altså 2 timer og 15 minutter, eller 2 timer og 30 minutter siden det alltid er noe som må justeres underveis og derfor tar litt lenger tid. Så raskt og raskt... ]

  27-11-2007

Slått seg, men ikke helt død...

      Tastet ned klokken 23:06:08 og lagret under: 
 • Foto

Som du kanskje leste her i bloggen en tid tilbake hadde kamera mitt fått seg en liten skade... usynlig før jeg sendte det til ServiceProffen, men ganske tydelig da jeg fikk det tilbake. Ikke det at skaden var blitt større - men nå visste jeg jo at det var en skade, og hvor den var.

Jeg valgte altså å la være å reparere det, det ville jo kostet omtrent like mye som et nytt kamera - og hadde så smått begynt å kikke meg rundt etter en erstatning. Men tiltross for at det flyter over av tester på nettet, fant jeg liksom ingen kamera som var helt slik jeg ønsket meg... bortsett fra den nye utgaven av mitt gamle! Det var litt bedre på noen områder, og litt dårligere på andre. Som at minnekortet var flyttet til samme sted som batteriene. Ikke at det nødvendigvis var noe direkte galt med det - bare litt mer kronglete å komme få inn og ut. Det eneste jeg egentlig har "savnet" på mitt gamle kamera var muligheten for å ta bilder i RAW-format... og det kan ikke den nye utgaven heller.

Hvis du lurer på hva et RAW-format et for noe - kan du lese litt om det i denne Wiki-artikkelen. Og selv om jeg trodde jeg visste hva det var - så tok jeg feil. Jeg visste at det var "ubehandlet" og derfor ville gi meg litt flere muligheter i etterkant, men trodde faktisk at det var et "standard" format, på linje med jpg, gif, png osv... noe det altså langtifra er.

Som du forstår hadde jeg ikke satt meg så grundig inn i nettopp det, har en ikke mulighet for å ta bilder i det formatet er det jo ikke så mye vits i å ni-lese heller.

Men, så viser det seg at jeg faktisk har muligheten likevel! Ikke gjennom offisielle kanaler riktignok, men likevel. Helt tilfeldig - nevnt i en bisetning i et innlegg på et forum - kom jeg over CHDK. Enkelt og greit, bare å legge en liten fil på minnekortet og laste den inn under oppstarten - så kan også kamera mitt ta RAW-bilder! I tillegg til en hel del annet snadder jeg ikke engang har begynt å utforske.

Måtte jo prøve det ut naturligvis - og dermed oppdaget jeg blant annet at jeg måtte ha et program som kunne gjøre RAW-filene mine leselige for andre program... Litt mer jobb enn jeg hadde tenkt meg, men det oppveies vel stort sett av fordelene en får med formatet. Foreløpig har jeg bare "lekt" meg - både med kamera og filformatet, for å se hvilke muligheter som ligger der, så det vil nok drøye litt før det kommer noen bilder i galleriet...

Så hvordan går det da med kamera mitt? Tja, jeg klemte og dyttet litt i frontringen der skaden var. Aner ikke om det har hatt noen innvirkning på skaden men foreløpig virker det i hvert fall uten flere problemer. Ingen flere feil, og jeg kan ikke se at kvalitet på bildene jeg tar er blitt dårligere heller. Muligens er det litt mer "fortegning" i ytterkant av bildene enn det var før, men det kan like gjerne være at jeg nå er mer oppmerksom på saken. Derfor har jeg slått meg til ro med kamera mitt - inntil videre - og håpe at det holder til neste utgave kommer.. som forhåpentligvis har luket vekk de feilen de har gjort på utgaven som er ute nå.

Greit å være klar over skaden, og skulle kamera igjen begynne å "trøble", får jeg heller begynne å lese tester igjen!-)

  02-11-2007

Kamera mitt har slått seg!

      Tastet ned klokken 21:07:19 og lagret under: 
 • Foto

I vår en gang opplevde jeg plutselig at mitt "nye" og fine kamera nektet å samarbeide. "Objektivfeil, slå av og på" dukket opp i displayet - og jeg gjorde selvsagt som det jeg fikk beskjed om.Canon PowerShot S3 IS Noen bilder seinere dukket samme feilen opp igjen. Dette var en sein kveld med lite lys, litt kaldt og litt dårlige batterier... så jeg tenkte det måtte være en sammenheng der og tenkte ikke mer over det. Dagene etter fungerte alt som det skulle igjen.

Så - under "høstferien" min - dukket problemet opp igjen. Midt på dagen, masse lys, ikke spesielt kaldt, nye batterier... altså ikke noe som lignet på første gang problemet dukket opp. Slo av og på, klikket på knappen og feilen blinket mot meg - igjen og igjen. Ventet litt, tok et bilde... så et til og så blinket det igjen. Grusomt irriterende når en plutselig har et hav av motiver rundt seg. Dagen etter virket alt som det skulle, og dagen etter det igjen. Men så poppet feilen opp igjen.

Derfor var det vel ikke unaturlig at jeg tok internett i bruk for å finne ut av feilen da ferien var slutt? Resultatet av litt søking var ikke oppløftende, side opp og side ned med samme feil! Og en kikk på kvitteringen avslørte - selvsagt - at garantitiden var ute! Ok, garantitiden er en ting, men det er jo noe som heter reklamasjonstid - og der var jeg innenfor, med solid margin.

Sendte derfor kamera avsted til Serviceproffen, som må være ekstrem effektiv bedrift siden jeg fikk svar samme dagen som de mottok kamera!

Resultatet var dessverre ikke like oppløftende: Kamera var "støtskadet i frontring på objektiv"! Og sammen med prisoverslaget lå et bilde hvor jeg kunne skimte en liten ujevnhet i... nettopp frontringen. Hvordan det har oppstått er meg en gåte, ikke har jeg mistet det i bakken og ikke har jeg slått det mot noe. Det har enten hatt objektdekselet på... eller vært i bruk, og når det var "ute av bruk" lå det alltid i vesken sin og koste seg!

Kanskje en "utlånstur" til Faraoenes land kan ha hatt en viss innvirkning på støtskaden? Et besøk i en pyramide skal jo ha forårsaket både forbannelser og død... så en liten "støtskade" er vel mer å regne som et vennskapelig klapp på kinne i slike omgivelser?

Nå spiller det jo for så vidt ingen rolle heller, gjort er gjort - og prisoverslaget ligger på bordet. Tror faktisk ikke jeg kommer til å reparere det, for hvis jeg putter noen hundrelapper til i potten kan jeg kjøpe et nytt kamera. Utrolig at en så liten ripe kan koste så mye å rette opp!

De siste dagene har jeg derfor surfet rundt på nettet og lest kameratester i metervis! Og en ting er sikkert: Ønsker du å bli forvirret - les tester! Jo flere du leser, jo mer forvirret blir du! Før jeg begynte å lese hadde jeg egentlig bestemt meg for å kjøpe en ny utgave av kamera jeg hadde, 15 tester seinere begynte jeg å lete etter en webshop som solgte den gamle utgaven...

Hva det blir til? Aner ikke, har ca 45 tester igjen å lese før jeg kan bestemme meg... men kanskje dette? Og hvis du lurer, så er bildene klin like, slik mitt gamle kamera og den nye utgaven altså er!

  12-10-2007

Med et motiv i hodet...

      Tastet ned klokken 21:58:26 og lagret under: 
 • Foto

For en tid siden kom jeg over noen bilder på webben som umiddelbart fanget min interesse. Motivene var ulike, og det var heller ikke poenget, det var detaljene i bildene jeg falt for. Hvis du har forsøkt å ta bilder av et landskap en sein ettermiddag/tidlig kveld har du sikkert opplevd at himmelen er helt ok, mens forgrunnen - landskapet - er helt mørkt. Eller omvendt, at landskapet er ok, mens himmelen er "vasket ut".

Har til nå prøvd å løst dette problemet på diverse måter, men i bildene jeg kom over måtte de ha brukt en annen fremgangsmåte... og det hadde de naturligvis. Enkelt forklart består det i å ta 3 bilder av samme motivet med forskjellig eksponering, og for å være sikker på at du ikke beveger kamera mens du tar disse bildene må du bruke stativ. Etterpå er det bare å åpne bildene i et egnet program og la det gjøre jobben.
Nå ja, litt må du gjøre selv også, diverse justeringer må til før du er i mål... eller er sånn noenlunde fornøyd med resultatet.

Da jeg dro opp i fjellheimen hadde jeg to motiver i hodet mitt, to steder jeg hadde sett før og som jeg ville prøve ut dette på. Så da klokken dro seg mot kveld og andre folk kom utslitte tilbake fra lange turer i skog og mark, satte jeg nesen mot naturen. Å ta bildene var fort gjort, det var turen frem og tilbake som tok tid... dessuten aner du jo ikke hvordan resultatet ble før du er hjemme igjen. Dessverre viste det seg at til tross for stativet hadde kamera beveget seg ørlite mellom bilde 1 og 2, så derfor ble det litt ekstra fikling før jeg fikk justert alle slik at alt var på samme plass - på alle bildene.

Et lite eksempel er vel på sin plass?
3 bilder
På dette bilde ser du de tre utgavene jeg satt igjen med etter jakten, under ser du det ferdige resultatet.Ferdig bilde

Du finner en større utgave her.

Om jeg er fornøyd med resultatet? Tja, som første forsøk er det jo ikke så ille - og tiden jeg brukte for å få det slik var mye mindre enn det jeg har brukt på mine tidligere "fiklinger". Må vel også si at resultatet blir best på bilder i storformat, når de er forminsket til brukbar webstørrelse mister du en god del av detaljene. Men alt må jo ikke vises på webben heller!

Hvis du synes det virket litt stusslig å dra ut i naturen bare for å ta et bilde... så tar du helt feil, det ble en kjempefin tur! Koste meg hele veien jeg, både frem og tilbake... og det ble naturligvis ikke bare ETT bilde heller!

  16-01-2007

Gamle bilder...

      Tastet ned klokken 22:40:58 og lagret under: 
 • Foto

er vel først og fremst nettopp det: Gamle! Og ofte er de mye bedre når en bare "mimrer" om dem enn de er i virkeligheten. lysbilder Men uansett, de blir ikke bedre selv om årene går og de ligger nedstøvet i et glemt arkiv heller... som lysbilder eller papirkopier - ordnet i mer eller mindre kronologisk orden, ett eller annet sted. Det blir så vanskelig å finne dem frem igjen! Fotoalbum er nå en ting, men lysbilder? Når ble du sist utsatt for et lysbildeshow som aldri tok slutt?
Det er i hvert fall lenge siden jeg har utsatt noen for nettopp den opplevelsen!

Men til poenget: Jeg har altså kassevis med "blinkskudd" fra min mer aktive periode som fotograf, og har lenge (les: i årevis) hatt planer om å digitalisere alt slik at det skulle bli lettere håndterbart. Grunnen til at det ikke er blitt noe før er at det kreves et visst utstyr, og ikke minst tid. Utstyret har vært på plass en stund - og tiden kommer ikke, den bare går... Hadde bestemt meg for å sette i gang nå - når snøen kom - men slik vinteren har utviklet seg hittil i år virker det som et mer og mer diffust starttidspunkt. Skal jeg være helt ærlig må jeg vel innrømme at det har stått mer på lyst enn tid... det er rett og slett litt kjedelig arbeid.

Bildene jeg har er stort sett i "normalt" format, dvs. 24 x 36 mm, så å overføre disse til et format som er av noe størrelse - med farger og oppløsning noenlunde intakt krever naturligvis en del av utstyret. Men like viktig er bruken av utstyret - som alt annet her i verden - og der har jeg en vei å gå! Så mange valg å ta, så mange innstillinger en kan justere!

Så langt kan jeg bare fastslå tre ting:
- Jeg har utrolig mange bilder!
- det er langt mellom "blinkskuddene", mye lenger enn jeg kan huske!
- jeg har fremdeles VELDIG mye å lære...
[ Hvis du følger med fremover kan du muligens få noen oppdateringer etter hvert... ]
og jeg kan vel fastslå enda en ting: Dette kommer til å ta tid!

Selv om jeg kan bli litt motløs av dette prosjektet når jeg kikker opp på alle boksene med lysbilder - er det likevel litt gøy å "mimre" litt foran skjermen når bildene dukker opp. Egentlig utrolig mye rart vi har hatt på oss opp gjennom årene, tror ikke jeg skal kommentere mine barns klesvaner på en stund!-)

Ja, så får jeg vel skannet noen bilder til før kvelden er omme...

  14-11-2006

Små irritasjonsmomenter...

      Tastet ned klokken 23:38:04 og lagret under: 
 • Foto

Eller irritasjonspunkter er vel mer korrekt! Da jeg skulle lage bilde til "juleøl-avhandlingen" oppdaget jeg opptil flere "døde" punkter i bildet! Døde pixels Hvis du ser bilde i "normal" størrelse er det ikke så ille, men når jeg åpner bilde i full størrelse på skjermen min skriker de imot meg. Du ser dem som lysende "flekker" eller "stjerner" i bilde, lettest mot mørk bakgrunn - og de er fryktelig irriterende.

Når jeg tenker meg om oppdaget jeg visst noen i fjor på denne tid også, så jeg får trøste meg med at det ikke er blitt verre siden da!

Ikke noe å gjøre noe med - det er bare slik det er - og det er billigere å kjøpe nytt enn å reparere! Dessuten var det ikke mitt nye og fine PowerShot som hadde utviklet slike unoter - men mitt gamle og velbrukte Konica..

...men irriterende er det jo...

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!