: som dagene går.. <-- -->

  12-11-2011

Det er bedre å tenne et lys...

      Tastet ned klokken 22:33:51 og lagret under: 
  • Alt annet

"Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket." skal Konfucius ha sagt, og han hadde selvsagt rett - der også, selv om det kan være hardt å innse nettopp det når en selv virrer rundt i mørket! Og nå tenker jeg ikke først og fremst på mørke som høsten har senket over oss, men på mørket som innimellom kan senke seg over våre indre organer... først og fremst hjerte og hjerne!

En liten stjerneKan være greit å ha fri da, slippe å måtte forholde seg til andre, slippe å ta på seg den "sosiale" masken, la alt flyte... innenfor egne vegger. Skjelden har en høstferie kommet så beleilig som denne gang... men det holdt hardt! Den kom seint, men godt.

Har gjort godt, å ikke gjøre noe... annet enn det jeg orker i øyeblikket... Så jeg har ikke "gjort" noe hele uken, bortsett fra å høre på musikk, pusle litt med gamle bilder, og ikke minst hatt to kvelder fylt med god vin og god varme! (og to "dagen-derpå" dager... men det var verdt det...) Og nå er jeg klar til å møte verden utenfor mitt slott... eller, klar nok.

Forresten, de - altså "hjerte og hjerne" - lever vel i et evig mørke uansett og merker neppe noen forskjell... men jeg mente selvsagt ikke dette sånn bokstavelig... Men altså "mørke", "blues", "blå", "deppa" eller... kanskje "nedstemthet", kall det hva du vil... bare du har sånn ca peiling på hva jeg mener - er det greit for meg! Om du ikke forstår - er det for så vidt greit det også...

Når dette "mørket" kommer, havner "alt" i den "mørke" sekken! Rosende og oppmuntrende ord blir bearbeidet og omgjort til noe negativt... og mørket blir ikke lysere på den måten! Og slik fortsetter det... helt til den siste lille dråpen faller og skaper en tsunami av ukjent styrke og omfang.

Og - som etter enhver tsunami... prøver en å rydde opp - og vekk - alt rotet... for å finne tilbake til en noenlunde levelig og "normal" hverdag. Ikke alltid like lett, for løsninger som virker enklest og lettest "kastbart" i øyeblikket... kan i ettertid vise seg å være det mest "kostbare"... den ene som gjorde mørke utholdelig... Det ene som jeg virkelig skulle samlet på... selv om at annet ble ødelagt...

Greit, mitt indre mørke bruker å forsvinne etterhvert, og er på vei til å gjøre det denne gangen også... ser det ut til. Og selv om jeg blåste lyset ut... klarer jeg kanskje å få flammen tilbake igjen... hvis ikke veken er altfor ødelagt.
På min vei ut av tunnelen er det kanskje nettopp det lyset jeg ser... langt, langt borte?

Inntil videre har jeg en nydelig stjerne som glitrer på mitt skrivebord... som minner meg om at jeg engang - og kanskje fremdeles innimellom - kan være nettopp det for andre!

Og hvis du fremdeles ikke forstår noe av det jeg har skrevet her - så ikke ta det så tungt! Det er ikke deg det er noe i veien med, det er bare jeg som har skrevet litt vel uklart... men det er ikke SÅ lett... her jeg sitter i (tuss)mørket;-)

  15-05-2010

Bye-bye... ol' faithful

      Tastet ned klokken 22:59:03 og lagret under: 
  • Alt annet

Må innrømme at savnet av min gamle Nokia 6300 var stort - i starten, uansett hvor stilig og praktisk den nye Legend var. Faktisk så stort at jeg vurderte å gå tilbake til den og la Legend være Legend... et annet sted.

Nokia 6300Nå derimot, må jeg si at å gå tilbake til Nokia-en vil bli en stor nedtur - eller tilbakeskritt...
Grunnen til denne "oppdagelsen" er at jeg nå - omsider - har fått til å synkronisere kontakter og kalenderen i Nokia-en direkte med Gmail. Løsningen fant jeg delvis på Googles egne hjelpesider, men altså bare delvis. Kalenderen ville ikke synkronisere seg der, og etter masse googling fant jeg en omvei som virket. Ved å bruke programmet "GooSync" , ble kalenderen oppdatert, og selv gratisdelen av "programmet" fungerte helt utmerket til mitt bruk.

Likevel, det er jo ikke like strømlinjeformet som på Legend da, der alt synkroniserer seg helt "automatisk". Dessuten virker det nå litt "rart" å måtte trykke på knapper igjen - ikke bare la fingeren gli over en blank og fargerik skjerm!-)

Tror derfor jeg likegodt skal legge Nokia-en bort - en gang for alle, mens hode fremdeles er fullt av gode minner fra vårt "forhold".

  10-05-2010

I utakt med verden! Eller?

      Tastet ned klokken 23:19:56 og lagret under: 
  • Alt annet

Enten er jeg fullstendig i utakt med verden - eller så har jeg bestilt feil programpakke - eller valgt feil leverandør. Tror ikke det kan være de to siste, siden omtrent alle jeg kjenner har samme pakken, så da må det vel være meg?

TV-kanalerSnakker om tv-programmer altså, eller skal jeg heller si mangel på programmer? Vanligvis slår jeg bare av tv'en når jeg ikke finner noe som fenger, men av og til, som i kveld, hadde jeg ikke ork til annet enn å sløve foran et - ikke nødvendigvis godt - men "OK" program. Om nødvendig - flere. Og som vanlig besto utvalget av repriser, og repriser av sløve programmer om megafabrikker, haier, ekstreme maskiner, "villmenn" i villmarken, farlige dyr, en eller flere teite serier og kokkekonkurranser og det som verre er.

Det er jo forståelig at gode programmer blir sendt på nytt, men annenhver uke? Og er det virkelig SÅ interessant å kikke på alle disse "reality" programmene? Det er jo ikke mye "virkelighet" i slike program uansett... eller er det jeg som tar feil? Er vel muligens ikke rette personen til å felle en dom over noen av den slags program, har bare sett bruddstykker innimellom, men ingen av disse bruddstykkene har fristet meg til å kikke videre.

En annen ting som irriterer meg noe ... veldig, er unødvendige brudd i programmer. Irriterende nok når det kommer en reklamepause, fylt av reklame... jeg liker ikke det heller, men når avbruddene fylles av reklame for andre program på samme kanal, program som skal komme etterpå eller i neste uke... da blir det bare irriterende. Hvis jeg omsider finner et program som "frister" meg, og programmet varer 1 time... kan jeg uten videre regne med at det vil bli oppdelt i minst 4 "bolker" før det er ferdig.

Å dele et program opp i 15, 10, 15 og 5 minutter ser ut til å være et "normal" opplegg i de fleste kanaler, og "reklamepausene" blir lenger jo lenger ut i programmet du kommer. Hvorfor de putter inn en lang pause når det gjenstår 5 minutter av programmet er meg en gåte... men hvis du har lest helt hit forstår du sikkert at det ikke er mye av opplegget jeg forstår uansett.

Det virkelig rare er at alle kanalene ser ut til å ta pause på samme tidspunkt! Noe som betyr at når du trykker på knappen skifter du bare til en annen reklame! Og så klikker du videre - og går glipp av starten på det programmet du egentlig kikket på. Eller - du gjør egentlig ikke det, de fleste programmer har en liten "oppsummering" av det som skjedde rett FØR reklamen, i tilfelle du skulle ha glemt alt i løpet av 5 minutter!

Men nå gidder jeg ikke å irritere meg mer! Av med tv, på med musikken og frem med pc'en og få skrevet av meg irritasjonen! Veldig greit med egen blogg, kan skrive det jeg vil - og så kan du velge om du vil lese, eller gå til en annen "kanal".

  23-07-2008

Nei, det er ikke lett for tiden...

      Tastet ned klokken 23:10:06 og lagret under: 
  • Alt annet

Å heie på Brann mener jeg! Å tape en fotballkamp eller to kan jeg svelge, men 0 - 8! NULL - ÅTTE!!! Stod alle (Brann)spillerne med ryggen mot ballen?

RyggenKan det være alle disse overbetalte eks-proffene som er grunnen til elendigheten? Hittil har jeg ikke sett de har gjort noe i nærheten av det de får betalt for! Stadig vekk har jeg hørt at de begynner å nærme seg formen, men ærlig talt, brukte de virkelig SÅ lang tid for å komme seg i form da de var proffer forstår jeg mer hvorfor de ikke akkurat dominerte i klubbene de spilte i!

Ok, så har de vel ikke hele skylden - det er jo tross alt et lagspill - fotballen er rund og Helstad er skadet... Hadde han vært med hadde nok alt blitt så mye bedre! SÆRLIG!

Men gi opp? Neida, samling i bunn - særlig lavere er det jo ikke mulig å komme. Neste kamp, da...
Solen skinner jo og om noen dager er det ferie - så helt svart er ikke tilværelsen heller!

  18-01-2008

Neivel, så var det ingenting likevel...

      Tastet ned klokken 22:52:22 og lagret under: 
  • Alt annet

litt svimmelNår det å reise seg fra sengen får verden til å snurre veldig raskt rundt... blir det litt slitsomt i lengden. Vanligvis står jeg bare opp en gang hver dag... så slik sett er det jo noe en kan leve med, men det er litt problematisk å måtte sitte og vente til verden har falt til ro. Selv om jeg har veldig mange dager hvor arbeidsøkten ikke starter før bortimot lunsj - så skjer det innimellom at jeg må opp "midt på natten" og da er "innhentingsperioden" sterkt begrenset.

Kjemiske løsninger finnes selvsagt og jeg går ikke av veien for en liten hvit pille etter frokost - bare for at verden skal roe seg litt raskere. Blant mine kolleger har det ikke manglet på diagnoser, men jeg valgte likevel å oppsøke noen litt mer skolerte mennesker - altså en fra legestanden. Et lite skritt for menneskeheten, men et stort skritt for meg - som vanligvis er av den oppfatningen at det meste stort sett går over av seg selv.

Min fastlege var visstnok av samme oppfatning for blodtrykket var "x" over "y", puls, hjerte og pust helt normalt og blodprøvene måtte selvsagt sendes avsted før noe eventuelt kunne bli avslørt der. Er ingen ekspert på blod, men det så helt normalt ut - av det jeg kunne se... Med andre ord er jeg helt frisk, eller så frisk en røyker på min alder kan være da... En virus på "balansen" er en mulighet - men i tilfelle finnes det ingen kur! Oppløftende - men trøsten er at det visstnok ikke er noe en kan dø av...

Så derfor sitter jeg her - frisk og rask - og holder meg fast i stolen, mens verden snurrer rundt for egen maskin...
Neida, det er ikke SÅ ille, bare litt susete!-)
Det som ER nedslående er å bli erklært frisk - når en selv kjenner seg helt "råtten" - eller bare litt... på de fleste områder! Med de timeprisene legene tar i dag kunne en i det minste fått LITT medlidenhet på veien ut i regnværet...

  16-01-2008

Men tenk om det ikke ER han likevel?

      Tastet ned klokken 23:38:52 og lagret under: 
  • Alt annet

Ingen lommer "Lommemannen" mener jeg altså? Alle er jo uskyldig til det motsatte er bevist - uansett... Er vi ikke det da? Eller er det bare fine ord?

Etter de siste dagers avsløringer kan en jo begynne å lure! Det eneste vi ikke har fått opplyst av politiet - og media - er mannens navn og foto. ( Selv om litt søking på nettet muligens ville avslørt begge deler? )
Vi har fått vite hvor han er fra, hvor han bor, alder, hvor mange barn han har, yrke, hvor han jobber ( bilde av arbeidsstedet ), hva slags bil han har ( bilde ), hvilke interesser han har (hatt). Naboene har stått frem i media - med bilder - arbeidskolleger har uttalt seg, tidligere bekjente... kort sagt, det aller meste i kretsen rundt han av avslørt og de som vet - forteller til de som ikke er helt sikre... som dermed kan fortelle det videre til de som ikke har noen den fjerneste anelse... Det skulle med andre ord ikke ta lang tid før vi vet "alt" om mannen.

Ble litt overrasket - og skremt - over at politiet kan gå inn i et hus og skaffe seg DNA av en person - uten at personen selv vet om - og gir tillatelse til det. Trodde faktisk ikke slikt var lov jeg... men nå har jeg aldri hatt noe grunn til å sette meg så godt inn i lovverket på området...

Mannen er altså identifisert av utrolig mange mennesker allerede, og det blir flere og flere for hver dag. Om ikke lenge "sprekker" en eller flere aviser, selv om myndighetene fremdeles skulle ønske noe annet. Saken kommer til å rulle og gå i alle kanaler - i lang tid, og etterforskningen vil gå sin gang...

Men tenk om...
Tenk om det nå skulle vise seg at "Lommemannen" slett ikke er "Lommemannen" likevel? Politiet er jo helt sikre, men tenk om...

DA - blir det ikke lett for han å gå på butikken og "kjøpe melk, brød og Dagbla' fra i går!"

  15-01-2008

Er litt i tvil nå...

      Tastet ned klokken 22:23:19 og lagret under: 
  • Alt annet

for-motEr det lov å være "for" - men samtidig "mot"? De siste dagers store nyhet - at "Lommemannen" omsider er pågrepet og buret inne - er det som har satt meg sånn i tvil. Ikke selve saken i og for seg, men Staff!
Har faktisk litt sans for mannen - og er både for og mot det han sier... innimellom.

Han kunne nok helt klart ha formulert seg litt mer "nøytralt" - i denne saken også, men likevel mener jeg han må ha lov å si det han mener... Om jeg er nok ikke enig med hans uttalelser heller, men likevel er det noe i det han sa... På en eller annen måte kjente jeg litt av trassen fra barndommen, da de voksne sa "du får ikke lov til å..." ett eller annet, bare fordi de mente jeg ikke fikk lov. Advarslene var det aldri om noe så alvorlig som det "Lommemannen" er anklaget for, heldigvis får jeg nesten si, men mer trivielle saker og ting som var skadelig for meg - eller mer eller mindre "heldig". Uansett så føltes det ofte bare som et forbud som var behagelig for de voksne - og som stoppet meg fra å oppleve noe spennende - og litt farlig?

Etter fem raske sigaretter - inntatt på et hemmelig sted sammen med en kamerat - forstod jeg veldig godt hvorfor de voksne hadde sagt at jeg ikke fikk røyke! Langt i fra det "Lommemannen" er anklaget for, men hadde jeg blitt advart mot det ville kanskje trassen ha gjort også det til noe kjempespennende som måtte prøves? Er ikke sikker, men tror faktisk at jeg tross alt hadde noen sperrer på endel områder som ville ha stoppet meg, men det hadde kanskje likevel ikke vært nok hvis jeg hadde møtt en som "Lommemannen?"

Neida, jeg forsvarer ikke handlingen, det er jo tross alt forskjell på barn og voksne - uansett hva enkelte voksne mener om saken. Lovene skulle være rimelig greie på området og ingen voksne har ikke noen rett til å bruke - eller misbruke - et barn, uansett! Selv om vedkommende mener at barnet selv "vil", betyr vel det å være "voksen" at den voksne vet at det likevel ikke er et klarsignal til å fortsette... Men er situasjonen kommet så langt at vedkommende vet hva barnet "vil" - så betyr det vel sannsynligvis at vedkommende likevel mener at det er "greit?"

Hvis det hadde vært mine sønner som hadde blitt utsatt for et slikt overgrep - så hadde jeg nok reagert på samme måte som alle de som nå står frem i media og uttaler seg. Nå har de aldri blitt utsatt for noe i nærheten av noe slikt, men jeg vet jo hvordan jeg har reagert når de har blitt utsatt for noe, det være seg urett, mobbing eller bare "uskyldig" erting opp gjennom årene. Ingenting av dette har vært så alvorlig at det har vært noe å gå videre med, så da gjenstod bare trøst i pappas armer som eneste alternativet. Det hjalp jo litt, men i en sak som "Lommemannen" tror jeg neppe det hadde vært nok - for meg. Hva jeg hadde gjort - eller om jeg hadde "gjort" noe - bortsett fra å gå til politiet - vet jeg ikke, men det verste hadde vært å ikke bli tatt på alvor, å oppleve at saken ble henlagt!

Men altså - kan jeg fremdeles være "for" Staff, og samtidig være "mot" det han - i følge media - gir uttrykk for i saken? Og mener han i tilfelle alt han sier? Setter han sakene på spissen? Vrenger media på det han sier? Eller er han bare en usedvanlig slu og dyktig forsvarsadvokat?

Er altså veldig i tvil, men... er nok fremdeles litt "for" mannen... Staff altså, ikke "Lommemannen"!

  26-04-2007

En femmer er en femmer... eller?

      Tastet ned klokken 23:56:24 og lagret under: 
  • Alt annet

Gikk gjennom en del gamle saker her en kveld - "opprydding" kaller noen det - for å se om noe av det som hadde overlevd forrige gjennomgang nå var moden for evigheten... og for å komme til poenget: Jeg fant en femmer mellom gamle papirer og kvitteringer.. Ikke en hvilket som helst femmer, men av papir - fra 1961. Femkroneseddel

Så begynte tankene å surre da: Hvor mye var en femmer verdt i 1961? Eller: Hvor mye måtte jeg legge på bordet i dag for å få samme verdi... eller noe slikt. Etter noen tilfeldige søk på nettet fant jeg mye spennende - men ikke noe som gikk direkte på mitt spørsmål - så jeg lot saken ligge.
Men så i kveld kom jeg til å tenke på at Statistisk sentralbyrå sannsynligvis måtte være rette stedet og ganske riktig: Der var det mye spennende stoff!

For å gi deg svaret med en gang: Hadde du en femmer i 1961 ville den tilsvare 49,45 kroner i 2006! Ikke så ille avkastning det... eller kanskje det er nettopp det? En prisstigning på 889 prosent virker ganske mye - selv i løpet av 45 år! Dessuten: Hvis jeg tar med meg femmeren fra 1961 på butikken i dag vil den fremdele være verdt 5 kroner, ikke nesten 50... Når jeg tenker meg om vil den ikke være verdt en femmer en gang, den mistet sin verdi for mange år siden nå, selv i Norges Bank ville du fått problemer med å veksle den inn. Ikke så rart siden innløsningsfristen for utgave IV var 13.07.1999!

Det som hadde vært virkelig interessant å finne ut av er hvor mye av en spesiell vare en kunne kjøpe for en femmer i dag - i forhold til i 1961... men på det området har jeg til nå ikke hatt like god uttelling på mine søk. Det nærmeste jeg har kommet er et regnestykke som forteller meg at for sammen prisen som jeg kjøper en liter skummet melk i dag - kunne jeg i 1961 ha kjøpt bortimot 50 liter... men hva skal en egentlig med 50 liter skummet melk? Og hadde de forresten skummet melk på den tiden?

Neida, jeg garanterer ikke den siste utregningen - jeg jobber ikke med slike tall hver dag slik gutta (og jentene?) på SSB gjør. Dessuten er jeg sikker på at jeg vil finne den utregningen et dag - ett eller annet sted... uten at det spiller noen rolle egentlig...

Noe mer nærliggende: Portoen for et vanlig brev i 1961 var 45 øre(?), som i 2006 skulle tilsvare en porto på kr 4,45... et lite sprang opp til den virkelige portoen på kr.6,50...
Enda mer utrolig er likevel utviklingen på et rekommandert brev: Kr. 1,35 mot 55,50 i 2006! Mulig det virkelig ER noe i det når kundene klager over hvor dyrt alt er blitt?

Hvis du vil leke deg litt med dette på egenhånd kan du bruke kalkulatoren til SSB. (Du trodde vel ikke jeg satt og regnet ut dette helt av meg selv?)

For å rykke tilbake til start: Det jeg egentlig ville si var at femmeren fra 1961 var helt strøken og fin. Sannsynligvis ble den lagt til siden i 1963 da den første femmeren i metall kom... selv om jeg mener å huske seddelen var i bruk lenge etterpå. Den virket nesten ubrukt... som er litt rart å tenke på når jeg blar meg gjennom dagens femtilapper - som stort sett ikke ser ut...

Hvis du prøvde å finne et poeng i dette... så tror jeg muligens det er blitt borte underveis!-)

Men jeg håper du hadde det litt gøy underveis...

  © 2004 - 2018 :www.hovlandsdal.com | Powered by MoB 
| Valid XHTML 1.0 Strict!